Keddtől cseppnyi lehűlés várható

Kisebb derűre nagyobb jön majd csütörtökön

Hétfőn reggel többnyire derült idő lesz, inkább csak északnyugaton lehet némi fátyolfelhőzet. 12-17 °C-ig csökken a hőmérséklet, a szél mindenütt gyenge lesz.

2010.08.23 08:08idokep.hu

Délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csak kevés felhő lesz az égen. Továbbra sem várható csapadék. A déli szél a Kisalföldön megélénkül, máshol gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. 27 és 32 °C közé emelkedik a hőmérő higanyszála.

Kedden reggel északkeleten közepesen, máshol gyengén felhős lesz az ég, csapadék sehol sem várható.

Mindenütt gyenge marad a délies szél. A minimumhőmérsékletek 13-18 °C között alakulnak.

Kedd délután egy hidegfront éri el hazánkat. Mögötte szerdán szeles idő várható, több fokot visszaesik a hőmérséklet, majd csütörtöktől száraz,ismét melegedő idő valószínű.

Balatoni előrejelzés

Hétfőn a nyaralóknak kedvező idő várható, sok napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél megélénkül, erős lökések is kísérhetik. Délután 30 °C körül alakul a csúcshőmérséklet. A Balaton vize Siófoknál 24°C-os, a Velencei tó szintén 24°C-os.

Orvosmeteorológia

Hétfőn gyenge melegfronti hatás terhelheti az arra érzékenyek szervezetét. Náluk fejfájás, szédülés, rossz közérzet jelentkezhet. Az egyre melegedő időben csökkenhet a koncentrációképesség, alvászavarok, ingerlékenység léphet fel.

A déli órákban erős lesz az UV-sugárzás, ne tartózkodjunk a tűző napon, és figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék pótlására!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn szerte az országban kedvezőek lesznek a közlekedés meteorológiai feltételei, csupán az erős napsütés zavarhatja a gépkocsivezetőket.

Az autónk a napsütés következtében gyorsan felforrósodhat, gyermeket, állatot még rövid időre se hagyjunk a gépjárműben! Vezessünk óvatosan, körültekintően!

Pollenjelentés

Az elmúlt héten jelentősen megemelkedett a légkörben az allergén növények virágporának mennyisége.

Az állomások közül Nyíregyházán és Békéscsabán mérték a legmagasabb, Szolnokon a legalacsonyabb értékeket. Ismét felerősödött a csalánfélék pollenszórása. Ugrásszerűen megemelkedett a parlagfű pollenkoncentrációja, helyenként már nagyon magas pollenkoncentrációt mértek. A legmagasabb napi koncentrációt Pesten és Békéscsabán detektálták, a heti összpollenszám Békéscsabán volt a legmagasabb. Erősen nőtt a kender virágporának mennyisége is, leginkább magas koncentrációban volt jelen a csapdákban, de Pesten nagyon magas összpollenszámot is detektáltak. Jelentősen felerősödött az üröm pollenszórása is.

Kis mértékben emelkedett a pázsitfűfélék és a libatopfélék virágporának koncentrációja is.

Kissé emelkedett az útifű pollenjének mennyisége, Békéscsabán, Pesten és Szekszárdon egy-két napra elérte a közepes szintet. Az allergén gombák légköri koncentrációja kis mértékben csökkent, azonban a legtöbb helyen még mindig nagyon magas. A következő két hétre várható a nyári pollenterhelés és a parlagfű szezon csúcsidőszaka!

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.