Hasztalan medicínák

Rengeteg betegnek nincs pénze a gyógyszerre

Egy kutatás szerint minden második krónikus beteggel előfordul, hogy nem tudja kiváltani a receptre felírt gyógyszerét, mert nincs rá pénze.

2010.08.23 07:19Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet hétfői számában bemutatott, a Szinapszis Kft. által végzett kutatás szerint a válaszadók 13 százalékával rendszeresen, míg 43 százalékával ritkán előfordul, hogy nem tudja kifizetni az orvos által felírt medicinát.

Rosszabb a helyzet az alacsony, ötvenezer forintnál kisebb jövedelműek körében: 27 százalékuk rendszeresen otthagyja valamelyik gyógyszert a patikában, mert nem tudja kifizetni. További 52 százalékukkal ritkán, de megesik ez.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a betegek mennyire tartják be az orvos utasításait a gyógyszerek szedését illetően. Kiderült, hogy a vényköteles készítményt folyamatosan használó krónikus betegek 23 százalékánál előfordul, hogy módosítják az előírt dózist - sokszor a doktorral való egyeztetés nélkül -, két százalékuk pedig egyáltalán nem tartja be a szakember utasításait.

A válaszadók háromnegyede viszont mindig úgy szedi a felírt gyógyszereket, ahogyan azt az orvos előírta - olvasható a Magyar Nemzetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.