Nem vettek nyilvántartásba a polgármesterjelöltet

Rendőrmúltja miatt zárták ki a választásból Szőcs Lajost

Elutasította Etyek község jelenlegi, független polgármesterének polgármesterjelöltként történő nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottság szerdán.

2010.08.19 18:53MTI

Az érintett, Szűcs Lajos az MTI-nek elmondta, hogy a határozat ellen csütörtökön fellebbezést nyújtott be a Fejér Megyei Területi Választási Bizottsághoz. A helyi választási bizottság a szükségesnél jóval több ajánlószelvényt leadó, az októberi önkormányzati választáson ismét független polgármesterként indulni szándékozó községvezető jelölését a parlament július 22-i ülésén elfogadott, az alkotmányról szóló törvénymódosítás alapján utasította el.

Az alkotmánymódosítás nyomán nem lehetnek jelöltek a hivatásos katonák, rendőrök és nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai, sem szolgálati jogviszonyuk alatt, sem annak megszűnése után még három évig. "Tekintettel arra a tényre, hogy Szűcs Lajos három éven belül szüntette meg szolgálati viszonyát a rendőrségen, nem indulhat jelöltként az önkormányzati választáson" - olvasható a helyi választási bizottság határozatában.

Szűcs Lajos tavaly február 1-jén, az időközi polgármester-választáson három jelölt közül nyerte el az etyekiek bizalmát; korábban az Országos Rendőr-főkapitányságon dolgozott. Mint az MTI-nek elmondta, a helyi választási bizottság olyan alkotmánymódosításra hivatkozva tagadta meg a nyilvántartásba vételét, amely csak a szerdai bizottsági ülést követő napon, azaz csütörtökön lépett életbe, s ezért személyi hatálya nem terjed ki rá. "Ilyen súlyos jogsértés álláspontom szerint semmivel nem magyarázható, célja a választási eljárásból történő jogellenes kizárásom" - jelentette ki Szűcs Lajos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.