A rendszer minden elemében beteg

Szalai ingyenessé tenné az MTI hírszolgáltatását

A médiahatóság elnöke szerint tarthatatlan a jelenlegi helyzet, ezért határozott lépéseket kell tenni, a változásoktól ugyanakkor nem kell félni, bízni kell abban, hogy egy jobb világot hoznak.

2010.08.16 08:36Népszabadság

A jelenlegi helyzet tarthatatlan, a hatályban lévő, 1996-os médiatörvényt az idő túlhaladta. A médiapiac gyökeresen átalakult, az intézményrendszer csődben van, nincsenek felelős vezetők, annál több a botrány, a gyanús szerződés, a médiakuratóriumok működésképtelenné váltak, a rendszer minden elemében beteg, ezért határozott lépéseket kellett tenni - jelentette ki a Népszabadságnak adott interjúban Szalai Annamária.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke azon értesülés kapcsán, miszerint ingyenessé tennék az MTI hírszolgáltatását, azt mondta: az ingyenesség azért lenne jó, mert ha már az állam egyszer pénzt fektet a nemzeti hírügynökség fenntartására, akkor a híreket el is kell juttatni az emberekhez. Egyébként leszögezte: az MTI-nek nem ez a fő bevételi forrása, hanem a költségvetési támogatás, az intézmény a piacról szerzett bevételei roppant csekélyek. Hozzátette: ha átszervezik az MTI működését, nem igényel több közpénzt az ingyenesség.

Szalai Annamária - Fotó: MTI

Arra a kérdésre, miszerint hogyan rendezné a közszolgálati intézmények finanszírozását, azt válaszolta: pontosan meg kell határozni, hogy mit ért az állam közszolgálat alatt, és milyen feladatokat finanszíroz, vagyis a megrendeléshez kell kötni a támogatást.

A kiszolgáltatott helyzet helyett, amelyben az állam vagy ad pénzt vagy nem ad, a normatív irányba kell elmozdulni, hogy hosszabb távra kiszámíthatóvá válhasson a közmédia működése- hangsúlyozta az elnök asszony. Kiemelte: bízik abban, hogy az átalakulás után valóban arra költik majd a pénzt az intézmények, amire kell, tehát a tartalomra. Most ugyanis szerinte minden másra ellenőrizetlenül folyik el a közpénz, teljesen feleslegesen.

Beszélt arról is, hogy a médiahatóság emberközpontú lesz, vagyis nem a szolgáltatók érdekeit képviselik, hanem az emberekét. Arra a felvetésre, hogy újságíróként hogyan érezné magát az új médiavilágban, azt felelte: jó, ha a változásnak részesei vagyunk, nem kell félni tőle, inkább bízni benne, hogy jobb világot hoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.