Felügyelőbizottsági elnökként vett részvényt

Bennfentes kereskedés miatt büntették a GVH elnökjelöltjét

A Gazdasági Versenyhivatal elnökjelöltjét a pénzügyi felügyelet tíz éve háromszázezer forintra bírságolta bennfentes kereskedelem miatt: olyan cég részvényeiből vásárolt, amelynek felügyelőbizottsági elnöke volt, és ezt nem jelentette - írja szombati számában a Népszabadság és a Népszava.

2010.08.07 09:30Népszabadság - Népszava

A lapok ismertetik: a CA-IB Értékpapír Rt. 1999 tavaszán a tőzsdén jegyzett Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) részvényeiből vásárolt.

A PSZÁF ugyanakkor megállapította, hogy az ügylet egyes tranzakciói mögött Juhász Miklós állt, aki akkor a BIF felügyelőbizottsági elnöke is volt, így bennfentes személynek minősült.

A tranzakciókat ezért jelentenie kellett volna a felügyeletnek, ám ezt nem tette meg. A Népszava megjegyzi, hogy a jövendő GVH-elnök úgynevezett önkötések elvégzésére adott megbízást.

Az ilyen tőzsdei ügyleteknél a részvény eladója és vevője azonos személy. Általában olyankor történik ilyen tranzakció, ha az árfolyamot - úgymond - karban akarják tartani - írja a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.