Óriási károk, nagy vihar több helyen

Villám csapott Siófokon az OEP üdülőjébe

Villám csapott péntek délután az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) siófoki üdülőjébe; a helyszínre nagy erőkkel vonultak a tűzoltók, senki nem sérült meg - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.

2010.08.06 19:54MTI

Salamon Kornél tájékoztatása szerint az épület tetőzete tíz négyzetméteren égett. A helyszínre három egységet, tizenkét tűzoltót vezényeltek.
 
Személyi sérülés nem történt - mondta az ügyeletes, hozzátéve: a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem történt nagyobb baj, a károk felmérése tart. 

Somogyban a pénteki vihar miatt még négy fakivágáshoz, kilenc helyen pedig vízszivattyúzáshoz hívták a tűzoltókat Kaposvárról, Csurgóról, Tabról és Siófokról - közölte Salamon Kornél.

Sok az épületkár és a kidőlt fa Borsod-Abaúj-Zemplénben

Estig több mint félszázszor vonultak ki a megyei katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársai a péntek délutáni vihar miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben. Nagyon sok a fakidőlés, az épületkár; a szél tetőket bontott meg, kéményeket döntött le - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek. 

Lipták Attila közölte: nagyon sok a riasztás a megyéből, elsősorban Tiszaújváros, Encs és Szerencs térségéből, eddig jóval ötven fölött van a kivonulások száma, és ebben a számban nincsenek benne a helyi tűzoltóságok riasztásai. Hozzátette: annyi a káreset, hogy a tűzoltóknak, a katasztrófavédelmi szakembereknek már rangsorolniuk kell a vonulások között, a legfontosabb az életveszély-elhárítás. 

Megjegyezte: egy-egy ilyen időjárási esemény bizonyítja, nagyon fontos, hogy a települések felkészüljenek ezekre a körülményekre, az önmentő képesség fokozására. Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság sajtóreferense azt mondta: négyen fogadják a hívásokat a tűzoltóság ügyeletén, eddig mintegy nyolcvan vonulásuk volt, és ez a szám folyamatosan nő. Károkat okozott a zivatar Felsőzsolca, Onga, Szikszó környékén. 

Miskolcról most már kevesebb a hívás. Több helyen szünetel az áramszolgáltatás, elsősorban Felsőzsolcán, ahol fák dőltek a vezetékekre, de más településről is érkezett hasonló bejelentés. A helyi meteorológiai szolgálat munkatársa azt mondta, egyelőre elvonult a megye felől a viharzóna.

Több vasútvonalán gondot okoz a rendkívüli időjárás

Az ország több vasútvonalán gondot okoz a rendkívüli időjárás; 20-30 perces késések várhatóak a Budapest - Szolnok - Debrecen - Nyíregyháza - Záhony vasútvonalon - közölte a Mávinform pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint Budapesten Kőbánya-Kispest és Kőbánya-teher állomások között a heves esőzések nyomán keletkezett vízátfolyás miatt megsüllyedt a vasúti pálya.
 
A két állomás között csak egy vágányon közlekednek a vonatok. A nagyobb késések elkerülése végett a monori elővárosi vonatok nem közlekednek, ennek ellenére késnek a vonatok. Piliscsaba és Leányvár között az esővíz hordalékot és iszapot hordott a sínekre. Egy munkagép segítségével nem sokkal ezelőtt megtisztították az említett szakaszt, de a Budapest- Esztergom vonalon, várhatóan az esti órákig, jelentős késésekre kell számítani. 

A Budapest - Hatvan - Miskolc - Szerencs - Sátoraljaújhely, illetve Nyíregyháza vonalon Emőd és Nyékládháza között egy nagyobb fa dőlt a vasúti sínekre, ezért itt csak egy vágányon - várhatóan 15-20 perces késéssel - közlekednek a járatok. Tiszapalkonya-Erőmű és Nyékládháza között - szintén az átvonuló vihar következtében - tartós zárlat miatt nem közlekednek a vonatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.