Az MSZOE szerint képtelenség a sok rossz eredmény

"Az Oktatási Hivatal manipulálja az érettségi feladatsorokat"

Elképzelhetetlennek tartja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE), hogy két korosztály felkészültsége között olyan drasztikus különbség lenne, mint azt az idei érettségi eredmények mutatják, a szervezet szerint az Oktatási Hivatal nyilvánvalóan nehezítette a feladatsorokat.

2010.07.09 11:30MTI

Keszei Sándor, az MSZOE szóvivője pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az eltérően megítélt idei érettségi eredmények kapcsán azt írta: beteges gondolatokat takar az a "szakmai vélemény", hogy a korábbinál jóval alacsonyabb követelményszint az évek alatt a gyerekek ellustulásához vezetett. 

Elképzelhetetlen, hogy egy tanév alatt ennyit romlott a tanulók felkészültsége, tanulási morálja - tette hozzá. Kitért arra, hogy az elmúlt tanévben a "szakma" megállapította: sokszor nevetségesen könnyű a középszintű vizsga és a vizsgabizottság tagjai túl engedékenyek. 

A "szakma" fellépésére az Oktatási Hivatal nyilvánvalóan nehezítette a feladatsorokat, a vizsgabizottságok pedig "bekeményítettek", nehogy megint az a vád érje őket, hogy nem jártak el kellő szigorral az értékelésnél - fogalmazott. 

Keszei Sándor azzal kapcsolatban, hogy a jövőben kormányrendelet határozza meg, a felsőoktatási felvételikhez mely tárgyból kell emelt szintű érettségit tenni, a vizsgakövetelmények felülvizsgálatát javasolja. Szerinte a középiskolai tananyagból ki kell hagyni azokat a részeket, amelyek tanítása a felsőoktatási intézmények feladata lenne. Kiemelte, hogy a felsőoktatási felvételi eljárás megelőzően négy évvel kell nyilvánosságra hozni, mely tárgyból kell emelt szintű vizsga az adott alapszakon. 

A szóvivő a kötelező emelt szintű érettségik számát háromban határozná meg: egy kötelező idegen nyelvi vizsga és kettő szabadon választható kötelező vizsga lenne. Az emelt szintű idegen nyelv érettségi vizsga legyen "bemeneti követelmény" minden szakon - szorgalmazza az MSZOE szóvivője. 

Az érettségi eredmények romlásáról csütörtökön a Magyar Nemzet közölt írást. Szakemberek véleményére hivatkozva azt írta: a korábbinál jóval alacsonyabb követelményszint az évek alatt a gyerekek ellustulásához vezetett. 

Az Oktatási Hivatal adatai szerint a középszintű magyar nyelv és irodalom vizsgát a diákok átlagosan 56 százalékosra teljesítették, a tavalyi 60,3 százalékos eredménnyel szemben - tette hozzá a lap, amely szerint ez azt jelenti, hogy egy átlagos diák az idén csak hármasra érettségizett magyarból a tavalyi négyessel szemben.
 
Nagy Anna kormányszóvivő ugyanakkor kérdésre válaszolva csütörtökön azt mondta: az érettségi eredmények átlaga alapján nem állítható, hogy az idén rosszabbul sikerültek volna a vizsgák. 

Az összesített érettségi átlag 2001-ben 3,44-ről indult, tavalyelőtt 3,55 volt, az idén pedig 3,62. "Nem látom azt, hogy ez valóban rosszabb lett volna" - mondta.
 
Példaként említette a magyar nyelv és irodalmat, amelyből az idén az érettségi átlag 3,51 volt, míg tavalyelőtt 3,39, azt megelőzően pedig 3,47.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.