Csaknem hatszáz lakóházban esett kár

Tragikus képek: hatalmas a jégverés okozta kár a Borsod megyei Bánrévén

Hatalmas a kár a Borsod megyei Bánrévén, ahol szombaton, kora délután óriási pusztítást végzett a jégesővel érkező vihar, a lakóházak csaknem kilencven százaléka megrongálódott.

Nézze meg Ön is kárról készült fotókat! képgaléria

2010.07.04 09:48MTI - Fotó: MTI

Hajdú Gábor, Bánréve független polgármestere vasárnap az MTI-nek azt mondta: "megsaccolni" sem lehet a kár nagyságát, véleménye szerint milliárdos pusztítást végzett a félórás jégeső. Hozzátette: a faluban a lakók egy részének van biztosítása, de sokuknak nincs.

Személyi sérülés egyébként nem történt. A károk felmérése megkezdődött, és az ideiglenes helyreállítás is: lefóliázták a tetőket, hogy legalább a beázástól megvédjék a házakat. Bánrévén szombaton kora délután tyúktojás és teniszlabda nagyságú jég is esett, a lakóházak csaknem kilencven százalékát megrongálta a vihar.

Hajdú Gábor akkor azt mondta: a falu 540 lakóházából legalább 450-en tönkrement a tető.

A helyszínen tapasztaltak szerint a palát teljesen szétverte a hatalmas méretű jég, de a cseréptetőkben is sok kárt okozott. Fák dőltek ki, ágak törtek le, azokat is el kellett távolítani az úttestről, mivel több helyen akadályozták a közlekedést. Az autókban és egyéb járművekben is tetemes kár keletkezett.

Az MTI információi szerint Hét nevű községben csaknem ötven, Sajópüspökiben 200 ház sérült meg, és Sajónémetiben is több épület megrongálódott.

Csaknem hatszáz lakóházban esett kár Észak-Borsodban

Csaknem hatszáz lakóházban esett valamilyen kár Észak-Borsod négy településén, a legtöbb ház Bánrévén sérült meg, de a szombati vihar nem kímélte Hét, Sajópüspöki és Sajónémeti községet sem.

Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek vasárnap elmondta: valamennyi területet végigjárták, az eddigi felmérések alapján 570 lakóépület károsodott, és 9 önkormányzati ingatlanban esett kár. Példaként említette, hogy van olyan épület - az egyik iskola -, amelynek sorra betörtek az ablakai, ezért teljesen beázott. A további károk megakadályozására ideiglenesen lefóliázták azoknak az épületeknek a tetejét, amelyek megsérültek.

Vannak olyan házak, amelyeknek a lakói nem tartózkodtak a településen, ezeknek is lefóliázták a tetejét, hogy megvédjék az ingatlant. Rétközi Ferenc megerősítette, hogy személyi sérülés nem történt a vihar miatt, Bánrévéről, Sajópüspökiről, Hétről és Sajónémetiről senkit nem kellett kitelepíteni.

A helyi meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint vasárnap is lehetnek záporok, zivatarok, de alapvetően sok napsütés várható. Zivatarok környezetében a szél viharos erejű lehet, és akár jég is eshet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.