"Át kell lépnie a trianoni határt"

Schmitt Pál: a magyar kormány elkötelezett a nemzeti összetartozás mellett

A magyar kormány több gesztussal bizonyította elkötelezettségét a nemzeti összetartozás mellett, így Tőkés László európai parlamenti (EP) alelnöki jelölésével is - mondta Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke pénteken Budapesten, miután fogadta Tőkés Lászlót abból az alkalomból, hogy az EP kedden alelnökévé választotta a romániai magyar EP-képviselőt.

2010.06.18 16:04MTI

Ezen gesztusok között említette Schmitt Pál a kettős állampolgárságról szóló törvény módosítását és június 4. nemzeti összetartozás napjává nyilvánítását is.

A házelnök gratulált Tőkés Lászlónak a megválasztásához, amely - mint mondta - nagy öröm és büszkeség 15 millió magyar számára. Schmitt Pál köszönetet mondott az Európai Néppártnak és azoknak a képviselőknek, akik Tőkés Lászlóra szavaztak.

A politikus jelölését az EP alelnöki posztjára a magyar néppárti delegáció kezdeményezte, miután a korábbi magyar EP-alelnök, Schmitt Pál az Országgyűlés elnöke lett. Tőkés László, gratulálva Schmitt Pálnak házelnöki kinevezéséhez, felidézte, hogy nagyapja, Tőkés József esperes, a magyar Országgyűlés felsőházának tagja volt az 1940-es években. Ezért úgy érzi - jelentette ki -, hogy a Parlament "a mi házunk is".

A magyar állampolgárság könnyített megszerzésével Schmitt Pál a határon túliak házelnöke is lett - nyilatkozta Tőkés László. Az alelnök szerint minden magyarországi állampolgárnak életében legalább egyszer "át kell lépnie a trianoni határt", és fel kell keresnie a határon túli magyar területeket. Tőkés László az árvízhelyzetet a "magyar összefogás főpróbájának" nevezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.