Narancs riasztás három régióban

Jégeső, erős szél és heves zivatarok várhatók napközben

Pénteken a gyakran megnövekvő felhőzet mellett kezdetben nyugaton, később egyre inkább a középső és keleti megyékben számíthatunk záporra, zivatarra.

2010.06.18 12:15idokep.hu/MTI

A zivatarokat - főként az Alföldön és keleten - felhőszakadás, nagyobb méretű jég, átmenetileg viharossá fokozódó szél kísérheti. A csúcshőmérséklet 23, 28 °C között alakul. Szombaton változóan felhős idő várható, elszórtan lehet zápor, helyenként zivatar. A levegő keleten, délkeleten még kevéssel 25 °C fölé melegszik, másutt ez alatt marad. A hét legvégén és a jövő hét első felében gyakran lesz erősen felhős vagy borult az égbolt, többfelé készülhetünk esőre, záporra. Szeles, hűvös napok előtt állunk.

Kiadhatják a piros riasztást az ország keleti részére

A legmagasabb, piros riasztást is kiadhatják az ország keleti részére, mert péntek este a régiót újabb zivatarrendszer érheti el, amely jégesővel és erős széllel járhat - közölte Reisz András meteorológus az MTI-vel. Jelenleg is egy csapadék- és zivatarrendszer van a Duna-Tisza-köze felett, és fokozatosan halad kelet fel - mondta a meteorológus.

Ezt egy újabb rendszer követi, így az átmeneti napos időszak után estefelé újabb heves zivatarok lehetnek. Erősebb zivatarok valószínűsége az ország déli és keleti részén nagyobb, ott már most is narancs riasztás van érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján olvasható adatok szerint a zivatarokat többfelé viharos, 60-90 kilométer/órás széllökés és helyenként felhőszakadás (30-50 milliméter csapadékkal) kíséri.

A heves zivatarokat nagyon erős, akár a 90 kilométer/óránál is nagyobb szélroham és nagy méretű jég, esetleg az 50 millimétert meghaladó csapadék is kísérheti. Szombaton főként délen és keleten várható újabb zivatar, de a péntekinél jóval kisebb területen - olvasható a honlapon.

Orvosmeteorológia

Pénteken kettős fronthatás várható, fejfájás, szédülés, nyugtalanság, rossz közérzet, migrénes, görcsös fájdalmak jelentkezhetnek. Ne feledkezzünk meg az elegendő folyadékbevitelről, és az UV-sugarak elleni védekezésről! Hordjunk kalapot, használjunk fényvédő krémet, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon! Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, vitamint, hogy szervezetünk ellenálló-képességét szinten tudjuk tartani.

Közlekedésmeteorológia

Pénteken reggel és délelőtt nyugaton, majd a nap folyamán a középső és keleti tájakon alakulhat ki eső, záporeső, ezek nedvessé tehetik az útszakaszokat, ám másutt kedvező út- és látásviszonyok mellett autózhatunk. Erős zivatarok környezetében jelentősen lecsökkenhet a látótáv, vízátfolyások nehezíthetik a közlekedést.

Zivatarokban viharossá fokozódhat a szél, ezáltal romolhat a gépjárművek menetstabilitása. Ügyeljünk arra, hogy a napon autónk belső hőmérséklete hirtelen megemelkedhet, kisgyermeket, idős embereket, mozgásképtelen személyeket, állatokat ne hagyjunk a kocsiban! Közlekedjünk körültekintően, ügyelve magunkra és egymásra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A múlt héten hétfőn még országszerte magas volt a pollenterhelés, ez a hét közepére erősen lecsökkent, majd péntektől fokozatosan felerősödött. Lecsengőben van az eperfafélék, a fenyőfélék és a bodza pollenszórása, a fák közül még most virágzik a hárs és a bálványfa, de már leginkább a nyári gyomok pollenszemei vannak jelen a csapdákban.

A pázsitfűfélék szezonja után most már (néhány állomás kivételével) országszerte a csalánfélék virágpora volt jelen legnagyobb mennyiségben a csapdákban – pollenkoncentrációjuk emelkedett. Tovább csökkent a fenyőfélék pollenkoncentrációja: bár Veszprémben napi koncentrációja elérte a magas szintet – ettől eltekintve azonban országszerte csak közepes, Szegeden alacsony koncentrációban regisztrálták. A pázsitfűfélék pollenszórása is túljutott a csúcsán, a legtöbb állomáson hétvégén azonban még detektáltak magas koncentrációt.

Erősen csökkent a bodza virágporának mennyisége is – magas szintet sehol, közepes szintet is már csak 5 városban mértek egy-két napon. Kis mértékben visszaesett a lórom pollenkoncentrációja – magas szintet egy állomáson sem, közepeset is csak 3-ban ért el. Néhány állomáson még regisztrálták az eperfafélék virágporát, közepes szintet azonban már csak Győrött és Szombathelyen mértek. Az útifű és a kender pollenkoncentrációja országszerte még alacsony, a hársé Szegeden és Egerben a hét végén már elérte a közepes szintet.

A gomba eredetű allergének szintje a legtöbb városban magas vagy nagyon magas - koncentrációjuk folyamatos emelkedést mutat, és további jelentős növekedésére kell számítanunk. A belvizek miatt a parlagfű térhódítására kell számítanunk, ennek pollenszezonja július második felére várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.