A Jobbik "provokál"

Menczer Erzsébet kikérte magának Novák Előd fajelméletes kijelentését

Kivonult Menczer Erzsébet fideszes képviselő a parlament kulturális bizottságának üléséről, miután a jobbikos Novák Előd a "fajelmélet" és a "rasszizmus" szavakat használta a nemzeti és etnikai kisebbségi színházak pozitív diszkriminációját célzó javaslat kapcsán - írta keddi számában a Népszabadság, amelynek a fideszes képviselő a történtek kapcsán azt mondta: "Kikérem magamnak!".

2010.06.15 07:14Népszabadság

Menczer Erzsébet azt mondta: a nemzetiségi színházak kategóriamódosítását tárgyaltuk, amikor Novák Előd képviselőtársam hozzászólt, és arra utalt, hogy „raszszizmus van”.

Azt mondta, hogy „fajelméletet gyárt a Fidesz”, amikor szeretné egy kategóriával előbbre sorolni a kisebbségi színházakat. Ezt kikérem magamnak!
- fogalmazott.

A képviselő hozzátette: ő maga sváb származású, a szülei svábok voltak, ennek ellenére magyar állampolgár. A képviselő felidézte: a napirend tárgyalása végén Novák Előd ismét szót kért és rasszizmussal vádolta a Fideszt.

"Akkor azt mondtam, hogy ezt nem hallgatom tovább" - fogalmazott Menczer. Hozzátette: minden nemzetnek büszkének kellene lennie arra, hogy a kisebbségek olyan megbecsülésnek örvendenek, hogy tizenhat nemzetiségi színháza van Magyarországnak. Szekszárdon a német nemzetiségi színház, ha egy kategóriával előbbre sorolódna, akár negyvenmillióval több támogatást kaphatna évente - mondta.

Pozitív diszkriminációra van szükség - húzta alá.

Erre mondta azt Novák Előd, hogy a nemzetiség nem erény, a többséget kell támogatni, nem a kisebbséget, a tisztán magyar emberekkel dolgozó színházakat kell támogatni - idézte fel Menczer, aki kijelentette: "ezt nem voltam hajlandó tovább hallgatni".

Ugyancsak kedden a Magyar Nemzetnek adott interjújában Novák Előd azt mondta: "az, hogy valaki egyik vagy másik etnikumhoz tartozik, nem önérték, így nem értem, miért kellene bizonyos népcsoportok kultúráját jobban támogatni, mint másokét". Arra a kérdésre, hogy a rasszizmus szó használatával provokál, azt mondta: "Persze. De nem mi nyújtottuk be azt a javaslatot, amely az egyik népcsoport színházának pusztán etnikai kötődés alapján, bármiféle többletérték felmutatása nélkül plusztámogatást adna".

Novák Előd kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy el tudja fogadni azt, ha a cigány gyerekek speciális felkészültséget igénylő, felzárkóztató oktatása többe kerül, ennek a társadalmi hasznossága nem kérdőjeleződhet meg. Hozzátette: "csak azért viszont senki nem kaphat több pénzt, mert akár egyik, akár másik etnikumhoz tartozik".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.