Botrány a kulturális bizottság ülésén

Novák Előd fajelmélettel üldözött ki egy fideszes képviselőt

Kivonult Menczer Erzsébet fideszes képviselő a parlament kulturális bizottságának hétfői üléséről, miután Novák Előd (Jobbik) a "fajelmélet" és a "rasszizmus" szavakat használta a nemzeti és etnikai kisebbségi színházak pozitív diszkriminációját célzó javaslat kapcsán.

2010.06.14 14:42MTI

A többséget támogassuk, ne a kisebbséget. Önmagában nem érték, ha valaki egy kisebbséghez tartozik, nem érzem indokoltságát annak, hogy ezen az alapon részesítsünk pozitív diszkriminációban színházakat Magyarországon - mondta el az előadóművészeti törvény módosítását célzó előterjesztés bizottsági vitájában Novák Előd, aki a "fajelmélet" és a "rasszista javaslat" kifejezést is használta.

A sváb kisebbséghez tartozó Menczer Erzsébet kikérte magának a fajelmélet szó használatát és kivonult a teremből. L. Simon László (Fidesz), a kulturális bizottság elnöke rendreutasította Novák Elődöt, több képviselővel együtt ostobaságnak és ízléstelennek nevezte a jobbikos politikus szavait.

"A nemzetiségi színházak hozzáadnak a magyar kultúrához, és értékalapon, nem pedig bármiféle +hátsó szándékkal+ kapnak támogatást" - reagált a bizottsági elnök Novák Előd egy másik megjegyzésére.

Puskás Imre (Fidesz), a törvénymódosító javaslat egyik előterjesztője arról beszélt, hogy a változtatásra azért van szükség, mivel az előző kormányzat által készített új modell alapján a színházak költségvetési támogatásának vannak vesztesei, mégpedig a nemzeti és etnikai kisebbségi színházak, ez pedig pozitív diszkriminációval orvosolható. Megemlítette, hogy például a Magyarországi Német Színház épületének befogadóképessége mindössze 80 fős, és ezzel nem tud versenyezni a nagy színházak bevételeivel. Hangsúlyozta: többségi érdek, hogy ezek az intézmények megkapják a megfelelő költségvetési támogatást.

A szintén fideszes Németh Zoltán úgy fogalmazott, hogy a jobbikos képviselő hozzászólásai tudatlanságáról, a téma nem ismeretéről árulkodnak. A bizottság által általános vitára alkalmasnak tartott beadvány alapján kiemelten támogatott kategóriába kerülnek azok a nemzeti és etnikai kisebbségi színházak, amelyek évente legalább száz előadást tartanak, saját társulattal legalább két bemutatót hoznak létre, és a megtartott előadások legalább 75 százaléka a színház saját előadása.

Nemrég Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is jelezte: a kisebbségi színházak egyértelműen hátrányban vannak a támogatások elosztása során a hasonló színvonalú teljesítményt felmutató nem kisebbségi társulatokhoz képest. A kulturális bizottság egyhangúlag támogatta a kulturális örökség védelméről szóló törvényt módosító javaslat általános vitára alkalmasságát is.

Az eredetileg L. Simon László bizottsági elnök által jegyzett, majd a testület által kiegészített javaslat lényege, hogy - az eredeti előterjesztést finomítva - nemcsak a területileg illetékes megyei múzeumok, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum, hanem más régészeti gyűjtőkörrel rendelkező múzeumok, vagyis a nagyvárosi intézmények is végezhetnek a jövőben is régészeti feltárást.

Puskás Imre a vita során hangsúlyozta: a javaslat visszaállítja a megyei múzeumok presztízsét, növeli lehetőségeiket. Ahogy Gyutai Csaba (szintén Fidesz) fogalmazott: a forrásoknak ott kell maradni, ahol a régészeti örökség van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.