Úgy érzi, nem volt szabálysértés

30 ezerre bírságolta Vonát a bíróság

Hatályban tartja a Vona Gáborra, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökére kiszabott 30 ezer forintos pénzbírságot a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság - hirdette ki a végzést a Budapesten tartott szabálysértési tárgyaláson Kovács József bíró hétfőn.

2010.06.14 14:26MTI

A bíró a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) által a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés elkövetése miatt kiszabott pénzbírságot hatályban tartó végzés indoklásában elmondta: a BRFK a tavaly július 4-re a fővárosi Erzsébet térre a Magyar Gárda jogerős feloszlatása ellen meghirdetett demonstrációt megtiltotta. Aznap a rendőrség folyamatosan felszólította az ott lévőket, hogy hagyják el a teret, ellenkező esetben tömegoszlatást alkalmaznak.

Kovács József megállapította: Vona Gábor, akit a helyszínen eljárás alá vontak, először leült a tömegben, majd az ellene foganatosított rendőri intézkedéssel szemben nem tanúsított ellenállást, és elvitték az Erzsébet térről. A bíró a hatályos jogszabályokra hivatkozva rámutatott: Vona Gábor tudta, hogy mi a célja a rendőri felszólításnak, nevezetesen, hogy a területet el kellett hagyniuk, ennek azonban nem tett eleget. A bíró arra is kitért, hogy annak megállapításáról, miszerint a tüntetés feloszlatása jogszerű volt-e vagy sem, a hétfői végzés nem rendelkezik.

Erről - jegyezte meg - a Fővárosi Bíróság egy már folyamatban lévő eljárásában hoz majd ítéletet. A két ügy a bíró véleménye szerint világosan elválasztható egymástól. "A tényállást teljesen tisztázni lehetett", ezért hozhattak hétfőn végzést a pénzbírság hatályban tartásáról. A rendőrök intézkedései között voltak jogszerű elemek, de hogy voltak-e jogszerűtlenek, arról szintén a fent említett bíróságnak kell határoznia - tette hozzá.

A bíró utalt arra, hogy "a rendőrségtől elvárható lett volna", hogy a bíróság és az üggyel kapcsolatos minden szervnek rendelkezésére bocsássa a tüntetésről szóló kép- és hangdokumentumokat, ugyanis éppen a Vona Gáborral kapcsolatos felvételek hiányoztak, amit végül a tárgyaláson az eljárás alá vont ügyvédje bocsátott rendelkezésre.

A bíró a tárgyaláson az iratok ismertetése során elmondta: Vona Gábor korábban tett vallomásában a rendőri intézkedés jogszerűségét vonta kétségbe. A Jobbik elnöke, aki országgyűlési képviselőként lemondott a mentelmi jogáról, vallomásában nem tartotta magát felelősnek az ügyben. Mint mondta, spontán demonstráció volt az Erzsébet téren, amiről a televízióból értesült. Azért ment a gárdisták közé, hogy szolidaritását fejezze ki a július 2-án kelt feloszlatásukról szóló ítéletet illetően.

A bíró ismertette Nagy György Gábor és Horváth Balázs intézkedő rendőrök jelentését is, miszerint Vona Gábor ellenszegült, "izmait kifeszítette", ezért őt földre vitték, megbilincselték. Gaudi-Nagy Tamás, Vona Gábor ügyvédje hétfőn beterjesztett eljárási indítványában azt kérte a bírótól, hogy függesszék fel az eljárást, mert a Fővárosi Bíróságon lévő ügy éppen azt tárgyalja, hogy jogszerű volt-e a július 4-ei demonstráció. Ezt a bíró elutasította.

Másik iratot is benyújtott, ami azt tartalmazta, hogy Bencze József országos rendőrfőkapitány belső utasítást adott július 3-án, miszerint jogerősen feloszlatták a Magyar Gárdát, ezért aki gárdista egyenruhában megjelenik, az garázdaságot követ el, és ellene azonnal intézkedni kell. További benyújtott irata szerint Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány utasításában arról intézkedett, hogy a gárda egyenruhában rendezvényre menőket ebben meg kellett akadályozni.

Az általa felolvasott Független Rendészeti Panasztestület állásfoglalásának egy részlete szerint "gyors reagálású büntetés kategóriába esett a július 4-ei intézkedés, ezért jogszerű volt a gárdisták július 4-i demonstrációja". Meglátása szerint Tóth Gábor rendőrségi feljegyzése szerint is "jogsértő volt az intézkedés".

A bíró erre ismertette a Független Rendészeti Panasztestület állásfoglalásának azon részletét is, amelyben indokolták a feloszlatás szükségességét. Ebben többek között szerepel, hogy köveket, üvegeket dobáltak a tüntetők a rendőrökre, illetve az, hogy testületileg gárdaegyenruhában voltak, amivel "mások szabadságát sértették".

A BRFK jogi képviselője, Péri Balázs kiemelte: a terület elhagyására vonatkozó felszólításnak nem tett eleget az eljárás alá vont személy, ezért sújtották 30 ezer forintos pénzbírsággal. Meglátása szerint Vona Gábor személyi felelőssége továbbra is fennáll, mert ottmaradt a tömegben a felszólítás ellenére. Idézte a gyülekezési jogról szóló törvényt is, amely előírja, hogy a rendezvények nem járhatnak más jogainak sérelmére, és nem kelthetnek gyűlöletet. Arról is beszélt, hogy a rendezvény bejelentése túl későn, még aznap jött, erre a rendőrség nem tudott felkészülni. Mint mondta, a tömeg feloszlatásának legnyomósabb oka az volt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tavaly július 2-án a mozgalmat és egyesületet egyaránt feloszlatta. Ez alapján alkotmányellenes a gárda működése, mert "a rendfenntartás csak az állam joga".

A gárda országos kapitánya a rendezvényen vezényszavakat adott, ami azt sugallta, hogy a szervezet fel sem oszlott - mutatott rá. Meglátása szerint a feloszlatás jogos volt a rendőrségi törvény és a vonatkozó jogszabályok alapján is.

A rendőrök nem zárták el a távozás irányát, aki akart, elmehetett
- jegyezte meg. Vona Gábor a tárgyalás után a jelen lévő újságíróknak elmondta: nem lepte meg a végzés, tiszteletben tartja a bíróság döntését, de elfogadni nem tudja, mert "továbbra is úgy érzi, hogy amit tavaly július 4-én tett, az nem volt jogszabálysértés", ellentétben a rendőrségi intézkedéssel. Gaudi-Nagy Tamás az MTI-nek elmondta: a végzéssel szemben panaszt tesznek az Alkotmánybíróságnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.