Elhárult az akadály a párbeszéd elől?

A hungarofób kormányzás vége? - A kormány üdvözli, hogy jobbközép koalíció vezetheti Szlovákiát

A magyar kormány üdvözölte, hogy a szombati választás eredményeként feltehetően jobbközép kormány alakul Szlovákiában, a külügyi államtitkár szerint pedig ez Robert Fico és Jan Slota "zsigerileg magyarellenes és hungarofób" kormányzásának a végét is jelentheti. Valamennyi ellenzéki párt kapcsolatba hozta a magyar Koalíció Pártjának kudarcát a Fidesz politikájával.

2010.06.13 17:10MTI

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI-nek úgy értékelte, hogy teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező.

"Reméljük, hogy a jobbközép tud kormányt alakítani, amire egyébként a társadalmi támogatottsága megvan"
- szögezte le, hozzátéve, hogy "az nagyon nagy eredmény, hogy a jobbközép fog tudni kormányt alakítani, ezt mindenképpen üdvözöljük".

Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint az új helyzetben a magyar kormány nyitott a párbeszédre a szombati szlovákiai választások után megalakuló jobbközép koalícióval, miközben sajnálja az MKP kisesését a szlovák parlamentből.

A külügyi államtitkár hozzátette: mindez Robert Fico és Jan Slota "zsigerileg magyarellenes és hungarofób" kormányzásának a végét is jelentheti.

A szlovákiai választások eredményeként bekövetkező fordulat révén elhárult az akadály az elől, hogy az elkövetkező években a problémák megoldásával, "a közép-európai építéssel" lehessen foglalkozni, és a párbeszéd kezdődhessen a két fél között.

"A magyar kormány részéről nyitottak vagyunk, szükség van a párbeszédre" - mondta Németh Zsolt. Németh Zsolt kitért arra is, hogy az MKP választási eredménye nem a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgársági törvénnyel és a szlovákiai reakciókkal magyarázható.

"Ha így lenne, akkor Ficónak kormányon kellett volna maradnia" - tette hozzá Németh Zsolt, aki úgy vélte, hogy az MKP és a Híd közötti választáskor inkább arról lehetett szó, hogy melyik képviseli "hitelesebben és határozottabban" a szakítást Fico politikájával.

Hangsúlyozta, hogy a nyitottság továbbra is megvan az MKP és a Fidesz, valamint a felvidéki magyarság és a magyar kormány közötti együttműködésre.

A Hídnak "magának kell eldöntenie, hogyan kíván részt venni a magyar-magyar párbeszédben" - tette hozzá a külügyi államtitkár. Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz politikája "konfliktuskeltő", ezt mutatják a szlovákiai választások eredményei is: az, hogy a szlovákiai magyarság egyik pártja nem jutott be a parlamentbe.

Hozzátette: a kormányoldal a határon túli magyar szervezetekkel való egyeztetés nélkül hozta meg a rájuk is vonatkozó törvényeket, s ezzel a felvidéki magyarságot a konfliktusok középpontjába helyezte.

Erre reagálva Semjén Zsolt az MTI-nek azt mondta: ez "Lendvai Ildikónak a teljesen önkényes és a tényektől függetlenített értelmezése".


"A kettős állampolgárság kérdése a magyar szuverenitás kérdése, amelyet a határon túli magyar vezetők mindig is támogattak" - jegyezte meg. Hozzátette: "valószínűleg a szocialista párt a saját rossz lelkiismeretét próbálja ezzel nyugtatni és megpróbálja elfedni azt a tényt, hogy noha a szocialista párt többsége támogatta a kettős állampolgársági törvényt, most mégis visszarendeződnek Gyurcsány Ferenc mögé".

Kovács László
(MSZP) országgyűlési képviselő, volt külügyminiszter és uniós biztos szerint pedig a szlovákiai választáson az MKP-re ütött vissza a magyar állampolgárság könnyített megadásáról szóló törvény elfogadásának szerencsétlen időzítése.

Hangsúlyozta: az MSZP a történtekért Orbán Viktor miniszterelnököt, Martonyi János külügyminisztert és a kormányt tartja felelősnek, akik "nemcsak az MSZP halasztási javaslatát hagyták figyelmen kívül, de a két szlovákiai magyar párt kérését is".

Mint mondta, a Fideszhez szorosabban kötődő MKP nem került be a törvényhozásba, míg az önállóságára jobban vigyázó, a magyar-szlovák viszony javításán dolgozó Híd Párt eddigi legjobb eredményét érte el.

Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője szerint lényegesen gyengült a felvidéki magyarság politikai képviselete azzal, hogy a szombati választás eredményeként az MKP kiesett a szlovákiai törvényhozásból.

A politikus szerint az MKP nem tudott felülemelkedni korábbi vitáin, a választási kampányban pedig saját program hirdetése helyett inkább főbb riválisát szapulta, ez vezetett a kieséséhez.

A Jobbik szerint a kudarcnak "egyértelmű részese Orbán Viktor és Martonyi János is, akik határozott kiállása a párt mellett épp ellentétes hatást ért el: nem a jobb eredményt segítette, hanem a bukás esélyét növelte".

Arra, hogy a Híd Párt nyolc százalék feletti eredményével bizonyára tagja lesz az új kormánykoalíciónak, kifejtette, hogy a 14 fős frakcióban azonban fele-fele arányban foglalnak helyet magyarok és szlovákok, így "erősen kérdéses, hogy a Híd mennyire lesz majd képes, és egyáltalán mennyire áll majd szándékában a felvidéki magyarság megmaradását elősegítő célokat határozottan felvállalni".

Mile Lajos, az LMP képviselője sajnálatosnak nevezte, hogy az MKP kiesett a parlamentből. Úgy fogalmazott, ez is azt mutatja, hogy "a Fidesznek finomítania kellene az ilyen irányú külpolitikai tevékenységét, mert nem szerencsés, ha egyértelműen kiállnak egy párt mellett".

Megjegyezte, hogy a választásokon sikeresen szereplő Híd-Most éppen a szlovák-magyar párbeszédet hangsúlyozta a kampány során.

A nem hivatalos választási végeredmény alapján a két eddigi és újra parlamentbe jutott koalíciós párt (Smer és a SNS) és a négy ellenzéki párt (SDKU, a SaS, KDH, Híd) között a mandátumok megoszlása 71-79 az ellenzék javára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.