Hőségriadó

Narancssárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat

A csütörtöki középhőmérséklet 25 fok körül várható, előrejelzés szerint pénteken még melegebb lesz, a szakemberek azt tanácsolják, akinek nem muszáj, ne tartózkodjon a tűző napon, mert 17 perc alatt leéghet.

2010.06.10 11:14hirado.hu/met.hu/mti

Narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök estig Magyarország nagy részére, a riasztásból csak az Észak-Magyarország marad ki. 

A riasztást azért rendelte el az OMSZ, mert a napi középhőmérséklet csütörtökön 25 fok felett várható, és nagyon magas az UV-B sugárzás is. Napközben nem kizárt a 30-35 fokos hőmérséklet sem. Az UV-B sugárzás csütörtökön 7.5-es erősségű lesz, ilyen erős napsütés esetén akár 17 perc alatt is leéghet az, aki napon tartózkodik. 

Az OMSZ honlapján található előrejelzés szerint a pénteki középhőmérséklet pedig megközelíti majd a 27 fokot. A szakemberek azt tanácsolják meleg, fülledt időben fogyasszunk több folyadékot és kerüljük a tűző napsütést! De, ha napon kell tartózkodni, akkor óvjuk bőrünket naptejjel, fejünket pedig kalappal. 

Most a kánilula nehezíti a védekezést! Az ár- és a belvíz miatt jelenleg több mint 4.500-an kényszerülnek távol tölteni napjaikat otthonuktól, a kitelepítettek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vannak a legtöbben, 3.730-an. Míg az elmúlt héten a sok eső, addig most a kánikula és a szúnyoginvázió nehezíti a védekezésben résztvevők munkáját. Szentes György katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, hogy Budapesten és 14 megyében, összesen 284 településen tart még a védekezés. 

A leginkább veszélyeztetett térség továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol 138 településen folytatnak védekezést. Csütörtök reggeli adatok szerint 26 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen százhat épület dőlt össze, ez tízzel több, mint amiről az előző nap tudtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.