Gyűlöletbeszéd, három csapás

Az szocik holokausztoznának a Btk.-ban

A szocialista Bárándy Gergely szerint indokolt lett volna a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításának szövegében szerepeltetni a holokauszt kifejezést. Jelezte ugyanakkor, azzal egyetért, hogy a törvényjavaslat a nemzeti szocialista rendszerek által elkövetett népirtás mellett kiterjed a kommunista rendszerek által elkövetettre is.

2010.06.01 19:16MTI

Az Országgyűlés kedden szavazott a Btk.-módosításhoz benyújtott módosító indítványokról. A törvényjavaslat úgy változtatná meg a Btk.-t, hogy három év szabadságvesztéssel rendeli büntetni azt, aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel.

A törvényben jelenleg az szerepel, hogy az követ el bűntettet, aki a holokauszt áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a holokauszt tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel.

Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek elmondta: fontosnak tartotta volna, hogy szerepeljen a törvényszövegben a holokauszt kifejezés, ezért módosító indítványt is benyújtott, amelyet nem támogatott az Országgyűlés. A szocialista politikus szerint a holokauszt más mindegyik másik népirtáshoz képest, ezt egy állam szervezte egy teljes népcsoport kiírtására és azt üzemszerűen végezték, ilyen még egy nem volt a történelemben. Indokolt lett volna, hogy ha ezt a törvény is nevesíti - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, nem látja akadályát és korábbi javaslatukkal is megegyezik az, hogy a kommunista önkényuralmi rendszerek bűneinek tagadása is bekerül a tilalmazott magatartások közé.

Hozzátette: sokkal teljesebbnek tartaná, ha általában szabályoznák és szankcionálnák a gyűlöletbeszédet. Bárándy Gergely közölte: a frakció nem támogatja jövő héten zárószavazásra kerülő Btk.-módosítást annak többi, az úgynevezett "három csapásra", illetve a középmértékes büntetésre vonatkozó részei miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.