Teljesen felújították a Moszkva teret!

Budapest büszkesége a megújult Moszkva tér - képekben

30 milliárdból újjávarázsolták a Moszkva teret - állítja egy bizonyos Kovács Gorbacsov. A valóság azonban lehangoló képet mutat. Csak elsőre. Azonban a 4K! - Negyedik Köztársaság elnevezésű társaság egy performansz keretében egészen új perspektívából mutatta meg a budai közlekedési gócpontot.

Budapest büszkesége a megújult Moszkva tér képgaléria

2010.05.31 08:22Bencze Áron, ma.hu

Péntek este fiatalokból  álló társaság gyülekezett a Moszkva téren. Ezúttal nem szórakozni készültek, hivatástudat vezette őket Budapest legszebb terére. A 4K! – Negyedik Köztársaság egy geggel próbálta felrázni a tehetetlennek látszó politikát.

Gazda nélkül a jószág

A performanszt Kovács Gorbacsov, az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Büszkeségünk a Moszkva tér projektjének a vezetője nyitotta meg. Mint megjegyezte, az eseményre meghívták az I., a II. a XII. kerület, a Főváros és a BKV vezetőit, ők azonban nem tudtak megegyezni, kinek is a hatáskörébe tartozik ez a problémás tér,ezért nem jöttek el.

A 4K! nem ült a babérjain, helyette uniós forrásokat, és neves külföldi, illetve hazai képzőművészeket mozgósított a szent cél, azaz a Moszkva tér szebbé tétele érdekében. A végeredményt Gorbacsov szavai szerint egységes és modern szemlélet jellemzi, emellett nagy hangsúlyt fektettek a terület zöldfelületeinek bővítésére és a fenntarthatóságra is. A 30 milliárdos beruházás első látásra abszolút nem szúr szemet a járókelők számára, de mielőtt pálcát törnénk a pénzpazarlás helyett, lássuk a részleteket!

Semmi sem az, aminek látszik!

A tér közepén elhelyezkedő  szürke, kopott és avittas épületegyüttes, mely a gomba nevet viseli, egyszerre technokrata és környezetbarát megoldás – mutatott rá Gorbacsov, kiemelve: az emblematikus turisztikai vonzerővel bíró gomba retró filinget képvisel, és olyan hatást kelt, mintha a szocializmusból maradt ránk, de nem.

Kovács Gorbacsov fellebbentette a fátylat arról is, hogy a gomba mellett elhelyezkedő hot-dogos sem az, aminek látszik. Valójában az egészséges életmód  és táplálkozás manifesztációja ez a látványkonyha, a budai gasztróturizmus elsőszámú célpontja. Az egyedi hangulatú étteremtől alig tíz méternyire fekvő gumihordó is megtévesztő lehet. Az egyszerű használati tárgy tulajdonképpen egy diszkrét és elegáns megoldás az egybefüggő betonfelületek megtörésére.

A projektvezető ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a betonfelület semmilyen vízmegfogó képességgel nem bír, addig a gumihordó, bizony igen. Magyarázatképpen hozzátette: az unióban a csapadékhasznosítás kiemelt prioritással bír, és a felgyülemlett úgynevezett „szürke vizet” a látványkonyhában mosogatásra lehet felhasználni, és jelentős vízmegtakarítást érhetünk el.

Az újításoknak pedig még messze nincs vége

Mint megtudtuk, a metrókijárat mellett feszítő kopottas vascső igazából egy magyar képzőművész alkotása. A műtárgy környezetébe száz százalékosan simuló elem egy svéd technológiára alapuló korszerű légfrissítő és illatpatron, ami az igencsak szennyezett levegő megtisztítására szolgál. 

Kovács Gorbacsov ezt követően az évek óta nem használt villamospályákról is szólt. Mint kifejtette, az elhagyott iparterületek zöldítését szem előtt tartva, az erdei kisvasutak romantikáját a városba költöztető zöld projekttel próbáltak maradandót alkotni. Az európai erdőgazdálkodási alap segítségével egy természet közeli állapotot létre hozva, egy kis zöld színt csempészhettek a nagyváros szívébe – szólt elégedetten Gorbacsov.

A projektvezető végül a metróépület egyik sarkánál tapasztalható málló betonegység egyedi mivoltára hívta fel a figyelmet. Szavai szerint ez a különleges műtárgy valójában egy természetesen lebomló, úgynevezett ökobeton, mely klórmentes vízzé porlad, ezáltal nyáron gondoskodik a Moszkva  tér hűtéséről. Hozzátette azt is, hogy egy kifejezetten gondosan megtervezett folyamatról van szó, és úgy valószínűsítik: 2015-re várható a teljes épület lebomlása.  

Mindezek fényében a tárlatvezetésen résztvevő állampolgárok határozott tapssal köszöntötték K.Gorbacsovot, a Moszkva tér megmentőjét. Nem érdemtelenül! Immár valóban büszkeségünk a Moszkva tér!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.