Ma van a Magyar Hősök Emléknapja

"Az ő áldozatukhoz nem mérhető semmi" - Újraszervezi a hadisírok gondozását a HM

Újjászervezi a hadisírok gondozását a Honvédelmi Minisztérium (HM) - közölte Hende Csaba szakminiszter vasárnap Budapesten a Magyar Hősök Emléknapján tartott megemlékezésen, amelyen jelen volt Sólyom László köztársasági elnök.

2010.05.30 16:25MTI - Fotó: MTI

Hende Csaba a Hősök terén elmondott beszédében azt mondta: újjászervezik a hadisírok gondozásának egész rendszerét, "hogy méltón őrizzük elesett katonáink emlékét". A katonákról fellelt adatokat pedig mindenki számára hozzáférhetővé teszik - fűzte hozzá.

A szombaton kinevezett miniszter kitért arra is: az új honvédelmi vezetés egyik legfontosabb feladata, hogy becsületes, tisztességes munkával visszaszerezze "ennek a szakmának és ennek a hivatásnak" a megbecsülését.

A honvédelmi miniszter szerint az elesett hősöknek semmit sem adhatunk, "mert az ő áldozatukhoz nem mérhető semmi, sem katonai tiszteletadás, sem emlékmű". Magunknak tartozunk azzal, hogy emlékezünk rájuk - tette hozzá.

Hende Csaba kijelentette: vannak boldogabb országok, ahol erős a nemzeti összetartás, ahol komolyan veszik a demokratikus elveket, például azt, hogy a polgárnak a közösségért hozott áldozatát az állam elismerni tartozik.

A HM és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság közös rendezvényének végén a magyar hősök emlékkövénél koszorút helyezett el Sólyom László köztársasági elnök, Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Tömböl László vezérkari főnök és Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke.

A rendezvény után koszorúzást tartottak a Rákoskeresztúri új köztemetőben lévő Hősök Emlékművénél is. Az Országgyűlés 2001-ben iktatta törvénybe a Magyar Hősök Emlékünnepét, amely 1925 és 1944 között nemzeti ünnep.

A magyar hősök napján koszorúzásokat tartanak az ország több pontján, így tisztelegnek azok előtt a magyar katonák előtt, akik az Árpád-kortól egészen napjainkig védik az országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.