Hat alelnöki poszt várományosai

A KDNP Latorcai Jánost jelöli a parlament alelnökének

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Latorcai Jánost jelöli a parlament alelnökének - mondta Harrach Péter, a párt frakcióvezetője kedden az MTI kérdésére.

2010.05.11 18:42MTI

Harrach Péter a parlament alakuló üléséről tartott egyeztetés után közölte: a KDNP javaslatáról végső döntés a frakciószövetség ülésén születik majd. Arról már korábban egyezség született, hogy a házelnök mellett öt alelnöke lesz majd az új Országgyűlésnek, ebből három kormánypárti, amelyek közül kettőt a Fidesz és egyet a KDNP jelöl. Latorcai János 1944. május 9-én született Békésen.

A politikus 1993 februártól 1994 júliusig ipari és kereskedelmi miniszter volt az Antall-, illetve a Boross-kormányban. 1993-ban belépett a KDNP-be, 1994-1995-ig alelnök, 1995-1997-ig az országos választmány elnöke volt. 1997 augusztusban részt vett az MKDSZ létrehozásában, jelenleg is a szervezet alelnöke. 2002-től az újjászervezett KDNP alelnöke, 2003-tól pedig az országos választmány elnöke.

Latorcai János 1994 óta országgyűlési képviselő, 1997 szeptemberében csatlakozott a Fidesz-frakcióhoz, 2002 májusig frakcióvezető-helyettesként dolgozott. 1998-2002 között a gazdasági bizottság elnöke, 2006-2010 között szintén a gazdasági és informatikai bizottság alelnöke volt. 2010-ben a Békés megyei területi listáról szerzett mandátumot.

Latorcai János több civil egyesület tagja.

Az már korábban eldőlt, hogy jegyzőnek a kereszténydemokraták Móring József Attilát javasolják majd.

Várhatóan két bizottsági elnöki és hat alelnöki posztja lesz a KDNP-nek

Két országgyűlési bizottságban elnöki, hat testületben pedig alelnöki posztot tölthetnek be kereszténydemokrata politikusok várhatóan az új parlamenti ciklusban - mondta el Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kedden az MTI-nek.

Közlése szerint az már biztosan eldőlt, hogy az emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottság élén kereszténydemokrata politikus áll majd, ezt a testületet Lukács Tamás vezetheti. A másik bizottsági elnöki posztról még egyeztetnek a frakciószövetségen belül a Fidesszel. Az új parlamenti ciklusban hat bizottsági alelnöki posztot kaphat a KDNP: a számvevőszéki és költségvetési, az önkormányzati, az európai ügyek, a fenntartható fejlődés bizottsága mellett kereszténydemokrata alelnöke lehet a kulturális és valószínűleg a honvédelmi bizottságnak.

Az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő - negyedik fordulós, két részletben lefolytatott - keddi megbeszélésükön megegyezés született a pártok között az új bizottsági rendszerről.

Az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot pénteken fogadhatja el a Ház. Az új parlamentben 19 állandó bizottság működik majd, az elmúlt ciklusban működött rendszerhez képest csak egy új testület jön létre: a fogyasztóvédelmi. A környezetvédelmi testületet "átkeresztelték" fenntartható fejlődés bizottságának, és új neve lesz a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságnak is: számvevőszéki és költségvetési bizottság.

Módosították az oktatási és tudományos bizottság nevét is, ahová bekerült a kutatási szó is; ugyanez történt az ifjúsági, szociális, családügyi bizottsággal, amelynek neve kibővült a lakhatással is.

A 19 testületből 13-at a Fidesz-KDNP-frakciószövetség vezet, haton pedig a három ellenzéki párt osztozik 3:2:1 arányban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.