Oligarchákkal az oligarchák ellen?

A közélet embereinek gazdagodását firtatja a Jobbik sajtója

Van rendszerváltási igény a Fidesztől jobbra. A Jobbik sajtója, a barikad.hu a közélet oszlopos tagjainak és az új Fidesz kormány tagjainak vagyonosodásáról kutakodik. Orbán az oligarchák ellen emelt szót, erre új kormányának tagjai között oligarchák lennének?

2010.05.10 14:34barikad.hu

Jóval a kormányváltás előtt megindult a politikai alapú átrendeződés a gazdasági életben is. Ez hamarosan kicsúcsosodhat az egyelőre nem nyilvános, ám nyílt titoknak számító tervvel: a Fidesz egy csúcsminisztérium alá vonná az energetikát, a közlekedést, az informatikát, a közbeszerzéseket és ami a legfontosabb és leginkább megdöbbentő: minden állami és uniós pénzt.

Aligha lehetett eltekinteni a nagyon is jól látható folyamatoktól, melyek már hónapokkal a választás előtt elkezdődtek. A médiapolitikai váltásról korábban beszámoltunk (rádiótenderek, kereskedelmi tévék Fidesz felé húzása). Ám ellenére annak, hogy a Fidesz külügyminiszter-jelöltjén kívül (Martonyi János) e sorok írásáig egyetlen tárcavárományost sem nevezett meg, érdekes átrendeződés kezdődött egyes állami cégeknél.

Régi pártkatonák a MOL-ban

Az évek óta nemzetgazdasági kirakatnak számító olajtársaság, a MOL igazgatóságából például három tag is távozott. Helyeik közül kettőt már el is foglaltak. Az egyik új tag Parragh László lett (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elnöke), míg a másik Járai Zsigmond egykori jegybankelnök. A vállalat felügyelőbizottságának összetétele szintén megváltozott, hasonló módon.

Az egykori Orbán-kormány idején a lakossági gázárak szabályozására (egyes elemzők szerint ezzel a piaci versenyben hátrányba kényszerítve a MOL-t) úgynevezett gázárképletet dolgoztak ki. A munkafolyamatban részt vett az a Fellegi Tamás is, aki a bevezetőben említett leendő Fidesz-csúcsminisztérium miniszteri tisztségének a várományosa.

Pénzkezelő csúcsminisztérium, koncentrált hatalom

Fellegi Tamás személyének bemutatása előtt, Fidesz-közeli forrásainkra és a sajtóban már megjelent információkra támaszkodva nézzük, mi is tartozna a leendő Nemzeti Fejlesztési és Infrastruktúra Minisztérium (a továbbiakban: Fejlesztési Minisztérium) alá. A komplett állami vagyon mellett (ezzel az adott esetben önálló Gazdasági Minisztérium és Pénzügyminisztérium szerepét is leredukálva) az Európai Uniós pénzek és a közbeszerzések is.

Az állami vagyont eddig a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelte, míg az uniós pénzek mozgásáért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt a felelős. A leendő minisztérium hatáskörébe tartozna a nemzeti fejlesztés, az infrastruktúra, a közlekedés, a nemzeti vagyonkezelés, az infokommunikáció és a média (!). A Fejlesztési Minisztérium lenne a csúcsminisztériumok csúcsa, különböző ágazati halmazokat koncentráltabban összevonó csúcstárca tervéről "csak" a Pintér Sándor majdani vezetésére bízott Rendészeti Minisztérium esetében tudunk: itt a tárca hatásköre alá tartoznának a fegyveres testületek mellett a titkosszolgálatok is.

Pintér Sándor személye a közvélemény előtt jól ismert lehet, Fellegi Tamásé azonban kevésbé. Ami nem meglepő, lévén a Fidesz gazdasági holdudvarának igen fontos háttérembere szeret nagyon a háttérben maradni.

A régi ELTE-s kapcsolat és a százmilliós hitel

A jogász-politológus-tanár üzletember Fellegi Tamás tanársegédi- majd tanári pályáját cserélte üzleti karierre. A Figyelő című hetilap megpróbálta portréját megfesteni. Eszerint az 1956-ban született miniszterjelölt nagyszüleinek a vaskereskedését a világháború alatt elkobozták, a nagypapát munkaszolgálatra hívták be, deportálták és megölték. Édesapja, Fellegi Tamás újságíró, tévés rendező, míg nála három évvel idősebb nővére, Mária az RTL Klubnál vágó. Fellegi Tamás 1970 és 1974 között a Trefort Ágoston Gimnáziumban tanult.

A gimnáziumi osztályban ismerte meg későbbi feleségét, Szokolszky Ágnest, aki ma a szegedi egyetem pszichológia tanszékének docense és a Pszichológiai Intézet vezetője. Két fiúgyermekük született, Áron és Benjámin. Az ELTE jogi karának a tanársegédjeként ismerkedik meg Orbán Viktorral, a Kövér testvérekkel - Lászlóval és Szilárddal -, Áder Jánossal, Simicska Lajossal, Varga Tamással, Stumpf Istvánnal, Gyurgyák Jánossal és Wéber Attilával. Mint azt a Bar!kád megírta (Hová lett a Fidesz indulásához felvett 100 milliós bankkölcsön? - Itt az idő válaszolni!, 2010. Április 1.) az előbb felsorolt személyek (kivéve Áder János) részt vettek abban a folyamatban, amiben különböző cégek alapításával, megszüntetésével, beolvasztással, székhelycserékkel az utolsó szálig eltüntettek egy százmilliós bankkölcsönt, amelyet 1991. november 5-én vett fel a Fidesz.

Cikkünket tényekkel támasztottuk alá, bizonyítékként rendelkezésre állnak a levelezések és iratok, mégis mély hallgatás övezte az írás megjelenését. Csupán lapunk és a barikad.hu hírportál olvasói értesülhettek a megdöbbentő tényekről, a fideszes médiumok a teljes elhallgatást választották, miközben trójai falóként támadják a Jobbikot (a nemzeti radikális párt gazdálkodását minden alap nélkül pellengérre állítva) és a médiapárt, a több százmilliós kampánnyal a parlamentbe erőltetett LMP esetében is elfelejtik firtatni, honnan van az iszonyatos mennyiségű pénz.

Most ezen pénzeltüntető körök bizalmi embere kerül a legfontosabb miniszteri pozícióba, aki persze e sorok írásáig tagadta mindezt. Ám a tulajdonába, portfóliójába, médiacsaládjába tartozó Heti Választ, Class FM rádiót és Lánchíd Rádiót tulajdonló Infocenter.hu Média Befektetési Zrt.-t, melyben többségi tulajdonos volt, a napokban "értékesítette". Az új "tulajdonos" Stumpf István, a régi harcostárs, a Századvég Alapítvány elnöke, régi Bibó-szakkollégiumos politológus és Nyerges Zsolt lett (aki egyébként a Class FM-nek is tulajdonosa...), akit Simicska Lajos mellett a Fidesz gazdasági holdudvarának másik fontos embereként tartanak számon.

Az RTL Klub alapítása: kész átverés

A szálak összeérnek, a körök bezárulnak, az azonban nem derül ki, milyen elképzelései vannak a nemzet fejlesztéséről Fellegi Tamásnak. Akinek érdekes életrajzából többek között kiderül, hogy a kilencvenes évek eleji USA-kitérője után (1987-től élt Amerikában, az University of Connecticuton politológiát tanult és óraadó tanársegédként a Fidesz amerikai képviselője volt) Orbán Viktor főtanácsadója lett, majd az 1994-es balsikerű választás után 1995-ben létrehozta az EuroAtlantic Business Developement and Communication Consulting nevű céget, amely politikai és kommunikációs tanácsadással foglalkozott.

Később olyan stratégiai, nemzetstratégiai szerepek vártak rá, mint a már említett MOL-os gázárképlet kidolgozásában való részvétel, a Magyar Telekom (Matáv) Brüsszel és Washington közti, Transzatlanti Üzleti divíziójának a képviselete. Ez utóbbi (távközlés) ágazat ugyebár stratégiai jelentőséggel bír. Még érdekesebb 1997-es szerepvállalása. Amikoris tagja lesz az RTL klub kereskedelmi tévécsatornát létrehozó cég (M-RTL) felügyelőbizottságnak.

Azaz a Magyar RTL Televízió Rt.-nek, melynek résztulajdonosai az alapításkor a Bertelsmann AG envű cég, a német RTL televízió, a Pearson Technologies nevű cég, és a Matávot birtokló Magyar Telekom voltak. A Magyar RTL megtévesztette az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT) a frekvenciapályázat során, mert mint később kiderült, a céget ki kellett volna zárni a pályázatból tulajdonosi összeférhetetlenség miatt (Csakhogy ekkor már 1999-et írtunk és immár az Orbán-kormány idején élvezhettük a szennycsatorna ránk ömlő mocskát), ugyanis a gyönyörűen csengő nevű Bertelsmann cég a Magyar RTL-ben csak 25 százalékos részesedést szerezhetett volna, ezzel szemben a pályázó részvénytársaságban áttételesen 49 százalék volt a Bertelsmann részesedése.

Fellegi Tamás ekkor a nevezett cég felügyelőbizottsági tagja volt, a pályázati döntést pedig az a Baker & McKenzie ügyvédi iroda készítette elő, amelynek akkori budapesti irodavezetője a jelenlegi külügyminiszter-jelölt, Martonyi János volt.

Mindezek után az i-re a pont: Az Infocenter.hu Zrt. 2010. április 23-án 100 százalékos tulajdonosa lett az IKO Média Holding Zrt.-nek, mely az RTL Klub televíziós csatornát üzemeltető M-RTL Zrt. részvényeinek 31 százalékos tulajdonosa.

Az IKO Média Holding 3 tagot delegálhat az M-RTL 10 tagú Igazgatóságába, így a jövőben csatlakozik az Igazgatósághoz Nyerges Zsolt, az Infocenter.hu vezérigazgatója és Aczél Zoltán.

Rákosi Tamás továbbra is tagja marad az M-RTL Zrt. Igazgatóságának, valamint felkérést kapott arra, hogy az új tulajdonosokat segítendő, vegyen részt az adás-vételben érintett másik három kft irányításában is.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.