Feldmájer: Tízezer embert várunk az Élet Menetére

Idén is békés holokauszt emléknapra számít a Mazsihisz elnöke

Vasárnap kora este kezdődik Budapesten az idei Élet Menete, amellyel a magyar holokauszt áldozataira emlékeznek. Idén Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének vezető lelkésze lesz a rendezvény első számú szónoka. Közel tízezer főt várnak a megemlékezésre - mondta a Duna Televízió reggeli műsorában Feldmájer Péter, a Maszihisz elnöke.

2010.04.16 10:57Duna Tv/ ma.hu

Magyarországon 2000 óta április 16-a a holokauszt hivatalos emléknapja.

„Két olvasata van az Élet Menetének. Az egyik, hogy ott megyünk, ahol annak idején mentek a budapesti zsidók; a Duna-parton, ahol később sokakat a Dunába lőttek. A másik olvasata, hogy él a magyarországi zsidóság. Élnek Magyarországon azok az emberek, akik nem igenlik azt, ami 1944-ben történt. Nem véletlen, hogy ebben a menetben egyszerre van jelen a szomorúság és az öröm”
– mondta a holokauszt emléknap kapcsán a Duna Televízió reggeli műsorában Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke.

A Hattól nyolcig felvetésére, hogy vajon a parlamenti választások idején nem nehezebb-e a szokásosnál is az emlékező rendezvény politikától való elhatárolása, Feldmájer Péter úgy reagált: de, nehéz. Viszont – emlékeztetett – 2007-ben és 2008-ban is, az igen feszült belpolitikai helyzetben is, mind az akkori miniszterelnök, mind az akkori ellenzék egyik vezetője részt vett az emléknap rendezvényein.

Április 16-án pedig valamennyi frakcióvezető felszólalt a parlamentben, elítélve a zsidóüldözést és az antiszemitizmust –
mondta Feldmájer.

„Azt reméljük hogy az idei megemlékezés és a mai emléknap is ezt fogja biztosítani” – nyilatkozta a Mazsihisz elnöke a Duna Televízióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.