Antirasszista demonstráció Budapesten

A kődobálás ellen vonult a Szema

Antirasszista demonstrációt tartottak kedd este a fővárosban a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA)szervezésében. A menet a Dohány utcai zsinagógától indult, majd a Dohány utca-Akácfa utca-Dob utca-Klauzál tér-Kazinczy utca-Wesselényi utca útvonalon haladt. A békés sétán a szervezők becslése szerint mintegy ötszázan vettek részt, megjelentek szocialista és szabad demokrata politikusok is.

2010.04.07 09:33MTI

A menet élén haladó Ungár Klára, a SZEMA vezetője az MTI tudósítójának elmondta: akciójukkal a normális emberek nevében lépnek fel az erőszak ellen.

A demonstrációt azért szervezték, mert március 30-án köveket dobtak be ismeretlenek egy Dohány utcai lakásba, ahol egy rabbi nagy társaságban ünnepelte a zsidó húsvétot. Ungár Klára az MTI-nek nyilatkozva arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben a cigányságot érte a legtöbb atrocitás, s mint mondta, a demonstrációval ez ellen is tiltakoznak. Eörsi Mátyás (SZDSZ) országgyűlési képviselő az MTI-nek úgy fogalmazott: "Fontos, hogy az emberek felemeljék a szavukat a kisebbségeket ért agresszióval szemben".

Steiner Pál, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője a kődobálásra utalva az MTI-nek azt mondta: "nem lehet ilyet csinálni a 21. században, hogy megzavarnak békés zsidó embereket széderesti vacsorájukban", hozzátéve, "világos az antiszemita felhang".

Kifogásolta, hogy az ügyben nem közösség elleni izgatás, hanem garázdaság miatt folyik a vizsgálat. Horváth Csaba, a szocialisták főpolgármester-jelöltje szerint aki komolyan gondolja a szolidaritást, annak ott a helye a menetben. A felvonulást a rendőrség biztosította.

A mellékutcák forgalmát a menet elhaladásának idejére leállították. A felvonulás békésen véget ért.

A Szabad Emberek Magyarországért pártot tavaly novemberben alakította az SZDSZ-ből kilépett Ungár Klára és Sértő-Radics István, azzal a céllal, hogy a párt a csalódott baloldali és liberális szavazóknak alternatívát nyújtson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.