Hiába perelt Kende

Németh Miklós zsebében maradhatnak a titkos iratok

Nem kell kiadnia Németh Miklós volt miniszterelnöknek a nála lévő iratmásolatokat - mondta ki a Kende Péter közíró által indított polgári perben kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Kende Péter azért perelte be Németh Miklóst, mert három, közérdekű adatokat tartalmazó irat kiadatását akarta elérni.

2010.03.09 16:27MTI

Kende Péter szerint az 1989. március 3-ai Gorbacsov-Németh Miklós tárgyalás jegyzőkönyvében, valamint a Németh Miklós és Nyikolaj Rizskov szovjet miniszterelnök levélváltásban szó van többek között a szovjet csapatkivonásról, a Magyarországon tárolt szovjet atomfegyverekről.

Az iratokra Oplatka András Svájcban élő történész Egy döntés története című, az 1989-es eseményeket, elsősorban a határnyitást feldolgozó könyvében hivatkozik, azzal, hogy azokat Németh Miklós magánarchívumából ismerhette meg.

A keddi tárgyaláson a volt miniszterelnök jogi képviselője elmondta, hogy ügyfele minden eredeti iratot szabályszerűen leadott, amikor hivatalától megvált, nála csupán másolatok vannak. Az alperes ügyvédje szerint az eredeti iratok a Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium, illetve a Honvédelmi Minisztérium irattáraiban vannak.

A felperes ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy ott nem kereste az iratokat, csak a Magyar Országos Levéltárban, mert szerinte ott kell lenniük. A volt miniszterelnök ügyvédje kiemelte: a törvény szerint csak az adatkezelőtől lehet kérni az iratok kiadását, ügyfele pedig nem tekinthető annak. A Kende Péter iratok kiadására vonatkozó keresetét elutasító első fokú ítélet szóbeli indoklásában a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája osztotta azt az alperesi érvelést, hogy a másolatokat birtokló miniszterelnök nem irat-, illetve adatkezelő.

Ugyanakkor a bíró nyomatékosan hangsúlyozta azt is, hogy a tudományos kutatás szabadsága alkotmányban garantált jog, s mivel a perbeli iratok összefüggnek a magyar történelem fontos kérdéseivel, ezért azoknak - a hatályos szabályozásnak megfelelő feltételek mellett - a közfeladatot ellátó adatkezelőknél, az irattárakban megismerhetőknek kell lenniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.