Mi lesz veled, Joszif?

Megfoszthatják Sztálint pécsi díszpolgári címétől

Határozatban erősítené meg Pécs vezetése, hogy Sztálin már nem díszpolgára a baranyai megyeszékhelynek.

2010.02.25 17:16MTI

Az önkormányzat csütörtökön, a kommunizmus áldozatainak emléknapján küldött közleményében tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az ezzel kapcsolatos előterjesztést Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere nyújtja be a közgyűlés soron következő ülésén.

Nagy Csaba szerint "bár a díszpolgári intézmény rendszerváltás utáni újraalapításával ez a cím jogilag már aligha tekinthető érvényesnek", hiányát érzi annak, hogy a város vezetése külön határozatban még nem erősítette meg a diktátor megfosztását ettől a rangjától.

A politikus utalt rá, a levéltári adatok alapján Sztálin 1947-ben kapott díszpolgári címet Pécs akkori vezetésétől.

Ugyanabban az évben, amikor jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Béla egykori földművelésügyi minisztert, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.