Állami földeket játszott át magánbefektetőknek

Újabb földügylet-gyanú lebeg bábolna szocialista polgármestere felett

Budai Gyula közlése szerint egy újabb bábolnai földeladási ügyben nyomoz az ügyészség a település szocialista polgármestere, Horváth Klára ellen, aki 2007-ben szerinte állami földeket játszott át magánbefektetőknek.

2010.02.19 12:20MTI

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: a 2007-es ügyben a hűtlen kezelés gyanúja merül fel a polgármesterrel, az MSZP országgyűlési képviselőjével szemben, ugyanis jelentős vagyonvesztés érte az államot azáltal, hogy a 227 millió forint értékű földterület közel egymilliárd forint értékben került egy gazdasági társasághoz, és kezdeményezték a terület művelési ágból való kivonását és átminősítését ipari parkká.

Budai Gyula úgy fogalmazott, hogy Horváth Klára "az ingatlanmaffiát megszégyenítő módszerrel" játszotta át a 240 hektáros területet egy gazdasági társaságnak. Hozzáfűzte: azt kéri a polgármestertől, azonnal vonuljon ki a közéletből, mert elfogadhatatlan, hogy egy szocialista képviselővel kapcsolatban másfél hónapon belül ilyen ügyek kerülnek nyilvánosságra.

Emlékeztetett arra, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség január 29-én hallgatta meg tanúként a polgármesterrel szemben elrendelt, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatti nyomozás során. Hozzátette: a tanúkihallgatáson derült ki, hogy az ügyészség egy másik bábolnai ügyben is nyomoz.

Budai Gyula az ügy részleteit ismertetve azt mondta: 2007. március 10-én Horváth Klára közérdekű célokra, ipari park létrehozására hivatkozva kezdeményezte a nemzeti földalapkezelő szervezetnél 240 hektár állami földterület pályázati úton való értékesítését.

Mint mondta, a 2007 júniusában kiírt pályázatot azonban nem a bábolnai önkormányzat, hanem két magánszemély, Bujáki Gábor és Farkas Sándor nyerte, akik 227 millió forintot ajánlottak Bábolna 201 millió forintjával szemben. A szerződést 2007 szeptemberében kötötte meg a földalapkezelő a két magánszeméllyel, akik banki hitel nélkül, egy összegben fizették ki a vételárat - közölte.

Hozzátette: 2007. október 10-én a két magánszemély tulajdonosként kezdeményezte a 240 hektár művelési ágból való kivonását és ipari parkká történő minősítését, ezáltal a terület ára négy-ötszörösére nőhetett. Budai Gyula azt mondta: 2007. október 17-én a tulajdoni lapra rákerült egy banknak és a Vivax Kft.-nek a vételi és a jelzálogjog bejegyezése iránti kérelme. Felhívta arra a figyelmet, hogy a hatályos törvények szerint termőföld tulajdonjogát gazdasági társaság nem szerezheti meg, de ha átminősítik a területet, akkor a földtörvény megkerülésével megszerezhetik a tulajdonjogot.

A Magosz szövetségi igazgatója szerint Horváth Klára kezdeményezésére írták ki a pályázatot a földterületről, később pedig Bujáki Gábor és Farkas Sándor elismerte, hogy a polgármester készítette a pályázatukat, illetve azt is elismerték, hogy a Vivax Kft. finanszírozta a pályázatukat. Vagyis ez a két ember "strómanként" szerepelt az eljárásban - vélekedett.

Budai Gyula szerint Horváth Klára a Vivax Kft. ügyvezetőjével, Jagarics Ferenncel is kapcsolatban áll, mivel Jagarics segédkezett a polgármester 2005-ös válásakor a vagyonmegosztásban. Úgy vélte, Horváth Klára felbujtóként szerepel ebben a 2007-es földeladási ügyben. A Magosz szövetségi igazgatója szerint a földeladás egyáltalán nem volt indokolt, mert 2006-ban a bábolnai önkormányzat már rendelkezett az ipari park létesítéséhez szükséges területtel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.