A Fidesz kampányfogása csupán?

"Hazugságokról szól a dolog": Veres szerint nincs adathamisítási ügy

Veres János (MSZP) szerint egyértelművé vált: nincs "adathamisítási ügy", a költségvetési bizottság keddi ülése kizárólag a Fidesz kampányfogása volt.

2010.02.02 18:57MTI

A volt pénzügyminiszter az MTI-nek azt mondta: a bizottsági ülésen lelepleződött, hogy a Fidesz egymással össze nem függő állításokat kapcsolt össze; semmi olyan nem történt, amiről az ellenzéki párt beszélt, csak Fidesz-hazugságokról szól a dolog.

Hozzátette: az ellenzéki párt a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kijelentéseiről, terveiről akarja elterelni a figyelmet ezzel a kreált üggyel. A volt pénzügyminiszter kiemelte: az államháztartási tényadatokkal kapcsolatban a Pénzügyminisztérium minisztersége alatt mindig valós adatokat tett közzé; a Fidesz részéről a tényadatokkal szemben konkrét kifogás nem merült fel. A viták a prognózis kapcsán merültek fel, a jövőbeni várakozásokról mindig is eltérőek lesznek a vélekedések, "lásd a Fidesz 1998-as 7 százalékos növekedési ígérete" - fűzte hozzá.

Arra kérdésre, hogy akkor mit jelentenek a Fidesz által tőle, a balatonőszödi frakcióülésen elmondottakból való idézések, azt válaszolta: 2006-ban a frakcióülésen a konvergenciaprogram első, kézírásos vázlatáról beszélt, de ezt a Fidesznek is tudnia kell, hiszen korábban már erről tájékoztatta Áder Jánost, aki ez ügyben parlamenti írásbeli kérdést intézett hozzá.

Veres János leszögezte: az akkori beszédében a program kifejezést használta, nem beszélt költségvetési adatokról, számokról. A Fidesz politikai szándéka, hogy ismét megalapozatlanul vádaskodjon - szögezte le. Kedden indulatoktól sem mentes vita zajlott az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén, amelyet Varga Mihály, a testület fideszes elnöke hívott össze, mivel pártja szerint eltitkolták a 2006-os államháztartási adatokat.

A testület ülése után a Fidesz továbbra is úgy gondolja, hogy adateltitkolás történt, az MSZP szerint viszont kiderült, a kormány adatszolgáltatási eljárása megalapozott volt.

Az ülésre többek között meghívták Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt és Veres János volt pénzügyminisztert is. A volt miniszterelnök levélben tájékoztatta Varga Mihályt arról, hogy nem tud megjelenni a testület keddi ülésén.

Ugyancsak távol maradt Veres János elfoglaltsága miatt.

A bizottsági ülés összehívásának előzménye, hogy 2009. december 18-án a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fellebbezését, és helyben hagyta a Fővárosi Bíróság által tavaly áprilisban hozott elsőfokú ítéletet. Eszerint a túlzott hiány eljárással kapcsolatos magyar jelentésnek nemcsak az Eurostat észrevételei alapján véglegesített változata a közérdekű adat. A bíróság kimondta: a KSH-nak kérésre ki kell adnia az adatvédelmi törvény alapján a túlzott hiány eljárással kapcsolatos magyar jelentésnek már azt a változatát is, amelyet először küldtek el az uniós statisztikai hivatalhoz.

A Fidesz honlapján hozzáférhető a Balsai István által közérdekű adattal való visszaélés bűncselekménynek gyanúja miatt Gyurcsány Ferenc és Veres János ellen tett feljelentés szövege.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.