"Jó lelkiismerettel"

Demszky hattyúdala: ősszel lezárul egy politikai korszak Budapesten

Demszky Gábor szerint az őszi önkormányzati választások utáni távozásával lezárul egy két évtizedes politikai korszak Budapesten. A szabaddemokrata főpolgármester pénteken azt is hangoztatta, hogy egy korrekt pénzügyi helyzetben lévő várost, "sínen lévő" nagyberuházásokat hagy majd utódjára.

2010.01.29 11:45MTI

A várost kisebbségből irányító liberális városvezető, aki utoljára tartott évnyitó sajtótájékoztatót, azt mondta: nem számít nyugodt évre, hanem inkább "több politikai színházra", kevesebb érdemi munkára a közgyűlésben.

Utalt a testület előző napi ülésére, ahol a két ellenzéki párt, a Fidesz és az MSZP - mint mondta - egymással versengve licitált a BKV-tarifák csökkentésére, ezzel hiteltelenné téve a fővárosi cég működésének biztosítására tett eddigi erőfeszítéseket.

Demszky Gábor - politikai búcsúbeszédnek is beillő - sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, idén már nem kíván részt venni az országos választási kampányokban sem, csak főpolgármesteri megbízatása tisztességes lezárására kíván koncentrálni.

A főpolgármester elmondta, azért nem számít olyan szembenállásra az új - mint mondta, valószínűleg Orbán Viktor vezette - kormánnyal, mint 1998 és 2002 között történt, mert őt már nem kell legyőzni, hiszen nem indul újra. Demszky Gábor szerint Orbán Viktor is tudja, most először van esélye a Fidesznek egy jó szereplésre a fővárosban, továbbá a Fidesz-elnök képes tanulni korábbi hibáiból.

Közölte, jó lelkiismerettel adja majd át a várost utódának. Véleménye szerint Magyarországon ma lényegében Budapesten fejlődik egyedül a gazdaság, a főváros és környéke termeli meg az állam adóbevételeinek közel a felét.

Mint hozzátette, az országos recesszió ellenére Budapest az erején felül teljesít; a fővárosi cégek tavaly a válság ellenére 197 milliárd forinttal járultak hozzá a 24 budapesti önkormányzat feladatainak teljesítéséhez, és a tervezettnél 1,2 milliárd forinttal több iparűzési adót fizettek be.

Arra is rámutatott, hogy Budapestnek ismét nőtt népességmegtartó ereje, és liberális politikusként büszke arra, hogy egyre többen választják lakóhelyül - köztük sok külföldről bevándorló is - a magyar fővárost.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.