1.774 összeveszés

Nem vagyunk jóban: egyre több ügy kerül a Budapesti Békéltető Testület elé

A múlt évben 1.774 ügyet zárt le az alternatív fogyasztói panaszkezelő Budapesti Békéltető Testület, ez csaknem négyszázzal több a 2008. évi 1.398 ügynél - mondta Baranovszky György, a tanács elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

2010.01.27 17:46MTI

Az ügyek közel fele a kereskedelemmel volt kapcsolatos, sok panasz érkezett az utazási, javító-karbantartó, közüzemi szolgáltatásokkal kapcsolatban is, a harmadik leginkább érintett terület pedig a pénzügyi szolgáltatásoké volt.

A fogyasztóvédelmi törvény módosítása után, ez év elejétől a határokon átnyúló pénzügyi szolgáltatások alternatív jogvita rendezője - a FIN-Net - magyar partnere a Budapesti Békéltető Testület - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az Európai Bizottság 2001-ben hozta létre a FIN-Net-et, azóta 22 ország csatlakozott hozzá, és ezekben az országokban összesen 51 tag-szervezethez lehet fordulni panasszal. A FIN-Net 2008-ban 1.405 ügyet zárt le.

A kereskedelemmel kapcsolatos fogyasztói panaszok élén a cipő áll - mondta Horváth György a Budapesti Békéltető Testület elnökhelyettese.

Amíg korábban a KERMI, mint független laboratórium vizsgálta a hamar elhasználódott cipőket, addig ma a kereskedők által létrehozott vizsgálóállomások teszik ezt. Ezek viszont nem mondhatók függetlennek. A sorban a mobiltelefonokkal, a bútorokkal és használt járművekkel kapcsolatos panaszok következnek.

Az egyéb szolgáltatások elleni panaszok az utazással, a légiutas-jogokkal, a javító-karbantartó- és a közüzemi szolgáltatásokkal kapcsolatosak. Tavaly az 1.774 ügy felét szüntette meg a testület, mert vagy nem volt megalapozott, vagy pedig a panasztevő vonta vissza.

A szolgáltatónak tett ajánlások száma 395 volt, ezeket a cégek önként elfogadhatják. Az egyezségek száma 248, a kötelezéseké - amikor a cég előre elfogadta a testület döntését - 17 volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.