300 millió mehet tévútra

A Fidesz tiltott kampányfinanszírozást gyanít a kormány részéről

A Fidesz szerint burkolt és tiltott párt- és kampányfinanszírozásra készül a kormány például azzal, hogy a választási időszakban 300 millió forintot költenének az uniós forrásokból megvalósult beruházások bemutatására.

2010.01.13 11:44MTI

"A választók bizalmából nemsokára - a 87 nap múlva megtartandó választásokat követően - hivatalba lépő Fidesz-kormány egyik első teendője lesz ezeknek a szerződéseknek a felülvizsgálata, és a megfelelő jogi konzekvenciák (...) levonása" - szögezte le Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Kifogásait egyrészt a Miniszterelnöki Hivatal bruttó 200 millió forintos kommunikációs kampányainak megszervezésére és lebonyolítására kiírt, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzéssel kapcsolatban fogalmazta meg.

A másik, általa bírált ügyet a Magyar Nemzetben megjelentek alapján ismertette: eszerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül az uniós forrásokból megvalósuló beruházásokkal kapcsolatban - az uniós polgárok pénzéből - 300 millió forintot akar elkölteni a kormány a választási időszakban annak bemutatására, hogy "minden szép és jó". A fideszes politikus utóbbival összefüggésben hozzátette azt is, a sikerpropaganda célja nyilvánvaló: a közelgő választásokra tekintettel az MSZP "valamelyest jobb pozícióba helyezése".

Balsai István hangsúlyozta: nem maradhat büntetlenül az a tény, hogy az embereket megszorító MSZP-kormány éppen az emberek pénzén folytat sikerpropagandát, hogy "újra megtévessze és átverje" őket. 2006-ban ugyanezt a módszert választotta az azóta megbukott miniszterelnök - mondta az ellenzéki képviselő, aki szerint Gyurcsány Ferenc ugyancsak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül, az uniós előírásokat megszegve folytatott propagandát.

Arra az újságírói kérdésre, nem lehetne-e megakadályozni, hogy a választások előtt elköltsék ezt a pénzt, Balsai István úgy reagált: "ha önök segítenek, meg lehet akadályozni". Hozzáfűzte: akkor tudják ezeket az ügyeket alaposan megvizsgálni, valamint a következtetéseket levonni, ha a Fidesz felelős állami vezetői elfoglalják azokat a székeket, ahol most még nem ők ülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.