Lassú a közlekedés az országban a havazás miatt

Fehér képek a fővárosból - Eddig 136 esethez hívták a tűzoltókat

Csak nagyon lassan lehet közlekedni szinte az egész országban a havazás miatt szerdán, sok helyen késtek a vonatok, a fővárosban azonban nem volt nagyobb fennakadás.

Intenzív havazás Budapesten képgaléria

2010.01.06 18:29MTI

Az Útinform adatai szerint a Dunántúl északi és középső részén, a Duna-Tisza-közén és az északkeleti országrészben továbbra is havazik. A Balatontól délre eső területeken megszűnt a csapadék, keleten ónos eső, a Dél-Alföldön pedig eső esik. A főutak burkolata nyugaton és északon latyakos és hókásás, a déli területeken vizes, a keleti részeken pedig, ahol ónos eső esik, síkos.

A mellékutakon rosszabb a helyzet: az ország szinte egész területén havas, hókásás a burkolat. Csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felén maradtak szárazak az utak. Északon, Nógrád megyében és a Mátrában sokfelé jegesedést is jeleztek - közölte az Útinform. Folyamatosan dolgoznak, 12 órás váltásban a hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járművek, a saját és bérelt gépek is - mondta Légrádi Veronika, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

A társaság mintegy 600 géppel végzi jelenleg is az utak hó- és síkosságmentesítését. Budapesten nem okozott a havazás nagyobb fennakadásokat a közlekedésben; a főbb útvonalak járhatóak, csak néhány útszakaszon kell torlódásra számítani - közölte a Fővinform ügyeletese. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 107 munkagéppel és 730 hómunkással végzi a hó eltakarítását, de a mellékutakra még nem jutottak el, ezért ezek havasak, csúszósak. A MÁV közlése szerint a vasútvonalakon a havazás váltóállítási gondokat és késéseket okozott.

Szerda kora délutánig 99 esetben riasztották a tűzoltókat, zömmel közúti balesetekhez, amelyekben egy ember meghalt és összesen tizenöten sérültek meg, általában könnyebben - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a kedd estétől összegzett adatokat. A legtöbb riasztást Bács-Kiskun, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből kapták a tűzoltók.

Eddig 136 esethez hívták a tűzoltókat

Az elmúlt 24 órában 136 esetben riasztották a tűzoltókat, zömmel közúti balesetekhez, amelyekben két ember meghalt és összesen huszonkét ember sérült meg - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A szóvivő elmondta: délelőtt 11 órától délután 5-ig 37 segélyhívás érkezett a tűzoltóságokhoz országosan, tehát jelentős mértékben nem nőtt a balesetek száma. Délután egy ember halt meg közlekedési balesetben Nógrád megyében, és összesen heten sérültek meg olyan balesetekben, ahol a tűzoltók segítségét kérték. Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, és Bács-Kiskun megyében volt a legtöbb baleset, de itt sem volt kritikus a helyzet - mondta a szóvivő.

Hómunkásokat vesz fel éjszakára a Fővárosi Közterület-fenntartó

Hómunkásokat vesz fel éjszakai munkára a Fővárosi Közterület-fenntartó - közölte Horváth László helyettes szóvivő. A téli időjárás miatt este tíztől reggel hatig tartó munkára vesznek fel hómunkásokat. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, melyek címei megtalálhatók a www.fkf.hu oldalon.

A nyolc órai munkavégzésért nettó 3.600 forintot fizet a társaság. A társaság korábbi közlése szerint a délutános műszakban 643 hómunkás takarítja a járdákat, a lépcsőket, a gyalogátkelőhelyeket. Azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a mellékutak többsége még havas, csúszós.

Az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott előrejelzés alapján a fővárosban csütörtök reggelig újabb havazás várható (4 centiméter friss hó), ezért ha ismételten esni kezd, a munkagépek visszatérnek a fő- és közösségi közlekedési útvonalakra. Továbbra is kérik az ingatlanok tulajdonosait, üzemeltetőit, hogy - ahol még nem tették - tisztítsák meg a járdákat, de a havat ne a megtisztított útburkolatra tolják le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.