Utcára kerülhetnek az elmebetegek

Ön- és közveszélyes betegek maradnak ellátatlanul

Májusban megszűnik a kényszergyógykezeltek határozatlan idejű fogva tartásának lehetősége, a bíróságok - akárcsak a többi vádlott esetében - pontos éveket szabnak ki a pszichésen beteg bűnelkövetőkre, akik azonban ezt követően, megfelelő ellátás híján az utcára kerülhetnek - írja a Magyar Nemzet szerdai számában.

2010.01.06 07:48Magyar Nemzet

A pszichésen beteg bűnelkövetőket jelenleg a budapesti Kozma utcai börtön területén működő Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) kezelik. A kényszerintézkedésről a bíróságok döntenek az IMEI, illetve független pszichiátriai szakértők véleménye alapján. A lap szerint az IMEI-ben kezelt 240-270 beteg nyolcvan százaléka erőszakos, életellenes bűncselekményeket követett el.

A büntető törvénykönyv (btk.) módosítása nyomán a bíróság májustól maximum annyi időre írhatja elő egy elítélt kényszergyógykezelését, amennyi büntetést kiszabott volna, ha az illető egészséges lenne. Ha pedig valaki életfogytiglannal büntethető cselekményt követett el, a kényszergyógykezelés akkor is maximum 20 évig tarthat.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának legutóbbi vizsgálata szerint a módosítások miatt májusban 20-25 olyan gyógykezeltet kell elbocsátani az IMEI-ből, akik további ellátásra szorulnak. A veszélyesnek minősülő betegek civil ellátásának feltételeit viszont eddig nem teremtették meg - idézi a Magyar Nemzet az ombudsman véleményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.