100 ezer forint elvonás gyermekenként

Ellentmondás: pénzt kapnak a fizetős bölcsik, az államitól pénzt vonnak el

Miközben januártól gyermekenként csaknem százezer forinttal csökken a bölcsődék állami támogatása, a fizetős családi napközik és a januártól induló otthoni gyermekmegőrzők több pénzt kapnak - írja a Magyar Nemzet hétfői számában.

2010.01.04 07:23Magyar Nemzet

A lap szerint nem kizárt, hogy a csökkenő támogatás miatt egyes bölcsődék már év közben kénytelenek lesznek bezárni. Ugyanakkor 2011-től csak kétéves korig jár a gyes, tehát egy év múlva két-háromszorosára nő az igény a kétéves gyerekek nappali szakellátása iránt. Az idei büdzsé egy területen emeli a gyermekellátás támogatását: csak a családi napközik kapnak több pénzt, mint tavaly. Létrejön egy új ellátási forma is, a házi gyermekfelügyelet, amely ugyanannyi pénzt kap a gyerekek után, mint a napközi.

A gyerekfelügyelet lényege, hogy lakótelepi lakásokban szakképzettséggel nem rendelkező személyek gyűjthetik össze állami támogatás fejében a környék kisgyermekeit - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a családi napközik szabályozása is rendkívül laza, így például a gondozóknak nem kell szakirányú végzettséggel rendelkezniük, hét gyerek ellátásához elég egy 12 négyzetméteres szoba, egyetlen vécé és mosdó. A cél egyértelmű: minél kevesebb pénzből megoldani a gyerekek napközbeni ellátását, csakhogy eközben szellemi, lelki fejlődésük kérdése háttérbe kerül - írja a Magyar Nemzet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.