Alkotmányellenes a költségvetés ezen része

Alkotmánybíróságra megy Pokorni az oktatás sarcolása miatt

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a fideszes Pokorni Zoltán, álláspontja szerint ugyanis alkotmányellenesek a 2010-es költségvetés azon rendelkezései, amelyek a közoktatási normatív támogatások tanév közbeni csökkentését írják elő.

2009.12.18 12:57MTI

A Fidesz alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: ez a fajta normatívacsökkentés sérti a jogbiztonsághoz, a jogszabályok előreláthatóságához fűződő jogot, valamint sérül a szerzett jogok sérelmének tilalma is. Pokorni Zoltán azt mondta: a január 1-jétől történő, tehát a tanév közbeni normatívacsökkentés példa nélküli.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2002 szeptemberében egy elsős gyermek után a központi költségvetés 187 ezer forintot biztosított egy évre az intézményfenntartóknak, addig 2010. január 1-jétől ez az összeg 134 forint lesz. Az Ab-t arra kéri, semmisítse meg a jövő évi költségvetésről szóló törvény ezen passzusát - mondta. Pokorni Zoltán közölte: egy másik törvény, a hétfőn elfogadott, a közoktatásról, valamint a felsőoktatásról szóló jogszabályt módosító salátatörvény miatt pedig az államfőhöz fordulnak.

Sólyom László köztársasági elnököt arra kérik, ne írja alá a törvényt, hanem küldje előzetes normakontrollra az Ab-nek. Emlékeztetett: e salátatörvény egyik pontja a kétszintű érettségi szabályozásáról szól, amely szerint 2014-től felsőoktatási felvételi követelménnyé teszik a szakok nagy részén az emelt szintű érettségit. Ezzel a Fidesz is egyetért - hangsúlyozta. Pártja azonban úgy véli, a hétfőn elfogadott törvényben van egy olyan passzus - a közoktatási intézmények vezetőinek kiválasztásáról -, amely kétharmados támogatást igényel, ám azt a parlamenti szavazáskor nem kapta meg - ismertette az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere. Kifejtette, a szocialisták ezt kivehették volna a javaslatból, ám ezt nem tették meg, "lehet, hogy nem véletlenül, hanem egy cinikus számítás mozgatta őket: valójában nem kívánták az érettségi szabályozását sikerre vinni".

A Fidesz cinikusnak tartja, hogy a kormánypárti képviselők úgy szavazták meg ezt a "törvénytorzót", hogy tudatában voltak annak alkotmányellenes voltával - jegyezte meg. Pokorni Zoltán szerint ha az MSZP valóban fontosnak tartja az emelt szintű érettségi felsőoktatási felvételi követelményként való előírását, azt bizonyíthatja azzal, hogy támogatja a Fidesz által benyújtott törvényjavaslatot, amelynek lényegi pontjai megegyeznek a szocialisták eredeti javaslatával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.