06-80-505-505 a reményért

Mobilról is ingyen hívható a lelkisegély-szolgálat

Mobiltelefonról is ingyen hívható keddtől a telefonos lelkisegély-szolgálat 06-80-505-505-ös hívószáma.

2009.12.14 17:13MTI

A szolgálatot december 15-én 7 órától 2010. január 4-én 7 óráig mobil telefonokról is ingyenesen hívhatják a rászorulók. A vezetékes, internetes és e-mail elérhetőség változatlanul, szintén a nap 24 órájában működik az ünnepek alatt is - közölte a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) hétfőn az MTI-vel. A hívó anonim maradhat, csak annyit érdemes magáról elmondania, amennyi a problémája megértése érdekében szükséges. A hívásokat bizalmasan kezelik, a telefonáló bármilyen nehézséget jelentő kérdést megoszthat az ügyelőkkel, akik meghallgatják és igyekeznek segíteni a megoldásban.

Az ügyelők képzett önkéntesek, laikusok, tehát mindennapi munkájuk eltér ettől a tevékenységtől, de a telefonos segítőmunkára speciális kiképzést kaptak. Információt nyújtanak az egészségügyi-szociális ellátásokról és intézményekről. A sürgősségi ellátás érdekében a mentőszolgálattal és a rendőrségi bevetési alegységgel minden telefonszolgálat kapcsolatba tud lépni, de rendszerint az egészségügyi-szociális ellátórendszerrel, civil szervezetekkel, illetve egyházakkal is kapcsolatban állnak.

A szolgálatok vezetői képzett szakemberek, a többi között pszichiáterek, pszichológusok, mentálhigiénikusok. A telefonszolgálat minden ember számára meg akarja adni a lehetőséget arra, hogy baj, kétségbeesés vagy öngyilkossági veszély esetén - a szabadságjogok tiszteletben tartásával - azonnal felvehesse a kapcsolatot egy másik emberrel, aki barátként kész és képes meghallgatni, vele beszélgetést folytatni - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Magyarországon 1970 óta működnek telefonos lelkisegély-szolgálatok, jelenleg 22 szolgálat, köztük 9 éjjel-nappal várja a hívásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.