Pénzügyi elvonások az MTV-nél

Ombudsmani vizsgálat a kisebbségi műsorok megszűnésének veszélye miatt

Hivatalból vizsgálatot indított a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa amiatt, hogy a Magyar Televíziót (MTV) érintő jövő évi pénzügyi elvonások következtében veszélybe kerültek a kisebbségi műsorok.

2009.12.13 12:41MTI

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman vasárnap az MTI-nek azt mondta: szerdára egyeztetésre hívta hivatalába a köztelevízió ügyvezető elnökét, az országgyűlés kisebbségi, valamint kulturális és sajtóbizottságának elnökeit és a kisebbségi közösségek képviselőit.

Az országgyűlési biztos kijelentette: az ország 13 kisebbségi közösségének - amely a teljes lakosság legkevesebb 10 százalékát, több mint egymillió embert érint - az alkotmány és a kisebbségi törvény által is biztosított kulturális jogai sem gazdasági megszorítások, sem politikai csatározások miatt nem csorbulhatnak.

Kállai Ernő kifejtette: a köztelevízió kisebbségi műsoraira vonatkozó „reformok”, nemcsak a közszolgálatiságot, hanem a kisebbségi közösségek életét is érintik. Hozzáfűzte: hosszú évek óta tart az a küzdelem, hogy a nemzetiségi műsorok kikerüljenek a nézhetetlen műsorsávból, és a heti 26 perc helyett nagyobb terjedelemben tudjanak beszámolni a közösséget érintő kérdésekről, eseményekről. A kisebbségi ombudsman közlése szerint az utóbbi hetekben az MTV nemzetiségi szerkesztőségei folyamatosan tájékoztatták a műsorukat érintő megszorításokról, annak veszélyéről, hogy megszűnhetnek a nemzetiségi műsorok, ezért hivatalból vizsgálatot indított.

A biztos felidézve hétfői közleményét úgy fogalmazott: a közszolgálatiság érvényre juttatása érdekében a Magyar Televíziónak törekednie kell a kisebbségi műsorok legalább eddigi színvonalának fenntartására, a pénzügyi nehézségek ellenére is. Emlékeztetett arra, hogy az MTV-nek mint közszolgálati médiumnak törvényi kötelezettsége a kisebbségi műsorok készítése. Ez amiatt is fontos, mert a kereskedelmi csatornák kínálatában ilyen műsor nem szerepel.

Kállai Ernő hangsúlyozta: a közszolgálatiság elve megköveteli, hogy a többség mellett a kisebbségi közösségek is hozzájuthassanak az őket érintő, rájuk vonatkozó információkhoz, akár saját anyanyelvükön is. Ha tovább romlik a helyzet, akkor "puszta illúzióvá válna a közszolgálatiság elve" - fogalmazott.

Az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége hétfőn sajtótájékoztatót tart tiltakozásul a nemzetiségi műsorok készítésének beszüntetése ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.