2-3 nap múlva elhagyhatja a kórházat

Új vírus: Jól van a Budapesten kezelt egyik kismama

Jól van, és két-három nap múlva elhagyhatja a kórházat a Semmelweis Egyetem (SE) Kútvölgyi Klinikáján kezelt kismamák egyike - közölte sajtótájékoztatón az SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója hétfőn, Budapesten.

2009.12.07 14:42MTI

Gál János főorvos elmondta, hogy a nő múlt héten szerdán került a klinikára az új influenzavírus szövődményével, géppel kellett lélegeztetni, és sikeres császármetszést követően egészséges csecsemőnek adott életet. A nőt vérzéses tüdőgyulladással kezelték, állapota javult, és múlt héten pénteken már nem szorult gépi lélegeztetésre.

A főorvos információi szerint az újszülött, akit a születése után átszállítottak a I. számú Gyerekklinikára, jól van. Hozzátette: a nő olyan jó állapotba került, hogy vasárnap kiengedték az intenzív osztályról, jelenleg a III. számú Belgyógyászati Klinika elkülönített részlegén ápolják. Gál János szerint fontos látni, hogy van esély a szervezet regenerálódására, a gyógyulásra. Kiemelte, ez azonban "nem egy ideális eset", a súlyos betegséget a védőoltással meg lehet előzni. Mint mondta, az oltás enyhíti az esetleges súlyos szövődményeket, és az oltás okozta esetleges szövődmények kezelhetők.

Gál János a másik két - szintén a klinikán kezelt - várandós állapotáról a család kérésére nem adhat tájékoztatást. A főorvos egyben megköszönte a klinika munkatársainak áldozatos helytállását. Jelezte ugyanakkor, hogy a szakemberhiány kritikus, de a klinikán megszervezték a munkát. Karádi István, a belgyógyászati klinika dékánja elmondta, mind a három belgyógyászati klinikán van egy elkülönített részleg, ahol csak az influenzavírussal fertőzötteket kezelik.

Közölte azt is, a belgyógyászaton jelenleg három kismamát kezelnek. Kettőjüknél - 20 és 25 hetes várandósok - még nem igazolták a H1N1 vírus jelenlétét, csak a gyanú áll fenn, azonban mindketten lázas állapotban kerültek az osztályra - mondta el Karádi István, hozzátéve, mára láztalanok és valószínűleg ők is a napokban hazatérhetnek. A dékán tájékoztatása szerint az egyik kismama családjában a gyerekek is átestek a betegségen és nem voltak beoltva.

Szegeden elhunyt az a kismama, aki már több, mint négy hete került be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályára - tájékoztatta Molnár Zsolt intézetvezető professzor hétfőn az MTI-t. A 40 éves terhes nő a H1N1 vírusfertőzés szövődményeként kialakult tüdőgyulladás és más betegségek miatt került az intenzív osztályra. A Szegeden elhunyt kismamával együtt húszra emelkedett az új influenzavírus szövődményeiben elhunytak száma Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.