Huszonkilenc oltásközpont indul

Látogatási tilalom több egészségügyi intézményben

Több egészségügyi intézetben is látogatási tilalmat rendeltek el új influenzás megbetegedések miatt csütörtökön, Verpeléten és Szederkényben viszont újra tanítanak az influenzás megbetegedések magas száma miatt ideiglenesen bezárt iskolákban; péntektől huszonkilenc oltópont kezdi meg próbaszerű működését az országban.

2009.11.19 16:29MTI

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban az influenzajárvány miatt. B. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a járvány az országos átlagnál is nagyobb, ezer lakosra 188 beteg jut, ezért megelőzési céllal a nyírségi súlyponti kórház egyetlen osztályán sem lehet látogatni az ott ápolt betegeket. Ugyancsak teljes látogatási tilalmat vezettek be a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban.

Az intézkedésre azt követően került sor, hogy a népegészségügyi szolgálat adatai szerint a térségben a 100 ezer lakosra jutó influenzás megbetegedések száma elérte a járványküszöböt. Szolnokon, a Hetényi Géza Kórházban és Debrecenben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában csak részleges látogatási tilalmat vezettek be. Szolnokon hét osztályon érvényes a visszavonásig kiadott, péntek reggel 8 órától életbe lépő tilalom, míg Debrecenben hat klinikán nem lehet beteget látogatni.

Debrecenben ezen kívül részletes látogatási tilalom van érvényben a Kenézy Gyula kórházban is, ahol a szülészet-nőgyógyászat betegei nem fogadhatnak látogatót. Újra tanítanak a Baranya megyei Szederkény és a Heves megyei Verpelét általános iskoláiban; mindkét intézményben az influenzaszerű megbetegedések nagy száma miatt rendeltek el korábban tanítási szünetet. Verpeléten csütörtökön lényegesen kevesebb volt már a hiányzó. Szücsi Katalin iskolaigazgató az MTI-nek elmondta, hogy a 14 tanulócsoportból, osztályonként átlagosan 2-3 diák nem jelent meg az iskolában, vagyis mintegy 40 a hiányzók száma.

Szederkényben az iskola 210 diákjából mindössze 15 hiányzott a reggeli létszámellenőrzéskor, ami azt jelenti, hogy a betegek nagy része meggyógyult - közölte az MTI-vel Hermann-né Rattinger Mária, az intézmény igazgatója. Hozzátette, nem tud arról, hogy a fertőzöttek közül bárkinél komoly szövődmény alakult volna ki. Reggel nyolctól este nyolcig lehet felkeresni az oltóközpontokat; péntektől 29 központ kezdi meg próbaszerű működését az országban - közölte Székely Tamás az egészségügyi miniszter.

A tárcavezető ismertetése szerint az oltóközpontok az ÁNTSZ-től kapják a vakcinát, amelyből 200-500 adag közötti mennyiséget szállítanak ki első körben. A központokban megkapható oltásért összesen háromezer forintot kell majd fizetni, amelyből a vakcina ára 1930 forint, annyi, mint a patikában.

Oltóközpontot hoznak létre a többi között Budapesten az Országos Sportegészségügyi Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben vagy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és az Amerikai úti idegtudományi intézetben. A vidéki intézetek közül a parádfürdői állami kórházban, a balatonfüredi szívkórházban, Mátraházán vagy Sopronban, a rehabilitációs gyógyintézetet lehet e célból felkeresni.

Szintén a fővárosban lehet felkeresni az Országos Epidemiológiai Központ Gyáli úti épületét, az ÁNTSZ közép-magyarországi regionális intézetét a XIII. kerületi Váci úton, de lehet oltást kérni többek között az ÁNTSZ nemzetközi oltóhelyein Pécsett, Kaposvárott, Tatabányán, és intézeteiben Egerben, Nyíregyházán, Debrecenben, Salgótarjánban, Békéscsabán, Miskolcon, Veszprémben. Az oltóközpontok listája megtalálható a http://www.eum.hu internetes oldalon "Rendkívüli oltóközpontok" címszó alatt.

Szijjártó Péter, a Fidesz kabinetvezetője eközben budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormány nem képes megvédeni az embereket. Kifejtette: a mai napig nincs elég oltóanyag, a kormány tesztmegoldásokkal kísérletezik - oltópontokkal és egyebekkel -, miközben a patikák egy jelentős részében az emberek hiába próbálnak hozzájutni az új típusú influenzavírus elleni oltóanyaghoz, mert nincs belőle.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.