60 főt foglalkoztatnak

Ellehetetlenülhet a Biropharma Kft. szabadalmi vita miatt

Ellehetetlenülhet a daganatos betegségek kezelésére alkalmas Avemar tápszer magyarországi gyártója, a 60 főt foglalkoztató Biropharma Kft., mert a szabadalom egyik tulajdonosa, Dr. Hidvégi Máté az Egyesült Államokban a magyar termékhez hasonló, bár nem teljesen azonos összetételű termékkel akar a piacra lépni - közölte az Biropharma az MTI-vel.

2009.11.15 18:59MTI

A Biropharma Kft. termékét az Egyesült Államokban az American BioSciences Inc. forgalmazza. Ezzel a céggel kötött megállapodást a szabadalmasok egyike, Dr. Hidvégi Máté azért, hogy az eredeti termékhez hasonló elnevezéssel, de nem teljesen egyező összetételben az Egyesült Államokban gyártsák és értékesítsék a táplálék-kiegészítőt.

A magyar termék orvos feltalálói: Lapis Károly, Szende Béla és Rásó Erzsébet közös nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy két különböző szerről van szó, így félrevezető és etikátlan az Egyesült Államokbeli szerrel kapcsolatban bármely hivatkozás a magyar találmány eredményeire. A Biropharma közlése szerint a cég által gyártott termék az elmúlt tizenegy évben több százezer rákos betegen segített.

A Biropharma Kft. és a három orvos feltaláló, valamint a szabadalom további jogosultjai vitatják az American BioSciences Inc. és Dr. Hidvégi Máté eljárásnak jogszerűségét, ezért jogi lépéseket tesznek Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államokban. A magyar cég az év első kilenc hónapjában mintegy 700 millió forint árbevételt ért el a belföldi piacon, míg tavaly 900 millió forintot.

Az amerikai értékesítés, amelyet több éve kezdtek meg, 2008-ban mintegy 250 millió forint bevételt hozott, és az idén is hasonló nagyságrendű bevételre számíthatott volna a társaság, amennyiben az Egyesült Államokbeli forgalmazás zavartalan marad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.