A jelnyelvi törvényről is döntenek

Ma dönt az OGY a visszadobott új Ptk.-ról

A köztársasági elnök által az Országgyűlésnek visszaküldött új polgári törvénykönyvről (Ptk.) és a jelnyelvi törvényről is dönt a Ház ma, háromnapos ülésének első napján.

2009.11.09 07:50MTI

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá és nem hirdette ki a Ptk.-t, hanem október 13-án megfontolásra visszaküldte a törvényhozásnak.

A parlament hétfőn szinte egyhangúlag fogadta el a kormány által támogatott módosító javaslatokat. A szocialisták az államfő álláspontjával összhangban változtattak az alapítványokkal, a joggal való visszaéléssel, a belátási képesség hiányával, a testvérnek testvér vér szerinti leszármazottjával kötött házasságával, a társasházi tulajdonnal, az ingatlan-nyilvántartással és a haszonélvezeti jog megváltásával kapcsolatos szabályokon, de az elévüléssel és a foglalóval kapcsolatos egyes részletszabályok tekintetében nem osztották az álláspontját. Ma záróvita és zárószavazás lesz a visszaküldött Ptk.-ról.

Az Országgyűlés várhatóan elfogadja a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslatot, amelynek célja a magyar jelnyelv nyelvi státuszának elismerése, továbbá annak biztosítása, hogy a hallássérült és siketvak személyek a magyar jelnyelvet, illetve a speciális kommunikációs rendszereket használhassák és az állam által finanszírozott jelnyelvi tolmácsszolgáltatást igénybe vehessék.

Az illetékekről szóló, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló és az egyes kapcsolódó törvények módosítása alapján - ha az Országgyűlés hétfőn jóváhagyja - a tulajdoni lapról kiállított hiteles másolatért jövőre négyezer forint helyett 6250 forintot kell fizetni.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy a nem hiteles tulajdonilap-másolat papír alapon történő szolgáltatása megszűnik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.