Orbán sok mindent támogat

Orbán Viktor: nagy társadalmi összefogás és egyetértés kell

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem tervezi és nem támogatja a magyar közjogi rendszer teljes felforgatását és a köztársaságielnök-választás közvetlenné tételét.

2009.11.08 16:33MTI

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője vasárnap Kecskeméten úgy fogalmazott: "támogatom a kisebb parlamentet, támogatom a települési és a megyei önkormányzatok testületeinek körülbelül a felére csökkentését, de nem támogatom annak a rendszerváltáskor gyökerező gondolatnak a megváltoztatását, hogy a politikai főhatalom a magyar parlamenti képviselőkre leadott voksok alapján szülessen meg."

Orbán Viktor, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén, amelyet a zsúfolásig megtelt Katona József Színházban rendeztek meg, hangsúlyozta: A köztársasági elnök választásának közvetlenné tétele, és a parlamenti képviselők választásának gyökeres átalakítása elfogadhatatlan, amit nem fog támogatni.

A politikus, közel negyven percig tartó beszédében kitért az alkotmány módosításához szükséges kétharmados parlamenti többség kérdésre is. Arra kérte a jobboldalt, hogy őrizze meg a higgadtságát, és "álljon két lábbal a földön". Véleménye szerint, nem szabad csodával határos célkitűzéseket vállalni.

Reális célkitűzésnek azt nevezete az ország mai állapotában, hogy a Fidesz vezetésével a jobboldal elnyeri a magyar választók olyan mértékű bizalmát, hogy egyedül, rossz kompromisszumok nélkül is képes legyen kormányt alakítani és a parlamenti többség támogatását megnyerni.

"Ami ezen felül van, alkotmánymódosítás, kétharmad, az ebben a pillanatban és a magyar közjogi rendszer mellett, bár nagyon sokan vágyakozva gondolnak erre, magamat is ide sorolom, de a csodák birodalmába tartozik." - mondta a pártelnök, majd hozzátette: "Én azonban nem akarom mondani egy ilyen vasárnapi rendezvényen, hogy csodák nincsenek".

Orbán Viktor felidézte a hatályos alkotmányt, mely szerint a rendszerváltáskor "az Országgyűlés, hazánk új alkotmányának az elfogadásáig", egy átmeneti időszakra fogadta el azt.

Véleménye szerint, ebből az következik, hogy előbb utóbb kell egy új alkotmány, mert a mostani mást nem szolgál, mint a békés politikai átmenet elősegítését.

Visszaemlékezett a húsz évvel korábbi eseményekre, amikor október 23-án az "ideiglenes köztársasági elnök kikiáltotta az ideiglenes köztársaságot és az ideiglenes alkotmány életbe lépett", nem hitte volna, hogy húsz évvel később itt tart az ország és az alkotmány bevezető mondata még érvényben lesz.

"Mi magyarok gyakran így járunk, az ideiglenes dolgok olykor évtizedeken át állomásoznak hazánkban" - fűzte hozzá a hallgatóság derültsége közepette.
Orbán Viktor szerint, a Bajnai Gordon által beterjesztett jövő évi költségvetés, az elmúlt húsz év legrosszabb tervezete, egyben a hét és fél éve tartó szocialista kormányzás hatodik megszorító csomagja.

A politikus szavai szerint "ez a költségvetés valójában egy felszámolási eljárás kezdete, egy felszámolási eljárás tervezete", amely minden területről pénzt von el. Nehezményezte, hogy egyetlen olyan eleme sincs a költségvetés tervezetének, amely a magyar gazdaság beindítását segítené.
A Fidesz elnöke kijelentette: "A kormány nem kezeli a válságot, hanem csinálja".

Véleménye szerint, a Bajnai-kormány költségvetés tervezete, nem a jövőt, és nem az országot, hanem a szocialista pártot szolgálja.

Utalt a magas munkanélküliségre, mely gyakorlatilag megduplázódott a szocialisták kormányzása idején.

Az egyik nagy veszélynek a Bajnai-kormány és az MSZP szélsőséges politikáját nevezte a pártelnök.

"Az off-shore cégek, BKV-botrányok, villaépítések, korrupciós botrányok, rács mögött lévő, de fizetést kapó MSZP-s vezetők, rendőri brutalitás, a költségvetés rendszeres és tudatos meghamisítása" azt jelzi, hogy a törvények fölé helyezik magukat - szögezte le a politikus.

"A szélsőségek természete az, hogy az egyik szélsőség törvényszerűen megszüli a maga párját, egymást erősítik, egymásból élnek" - utalt a pártelnök a Jobbik megjelenésére, anélkül, hogy kimondta volna a párt nevét.

Véleménye szerint az jelenti a másik nagy veszélyt az országra nézve, hogy "az egyik szélsősség, amit a szocialista kormány képvisel, előhozott egy másik fajta szélsőséget Magyarországon".


A másik szélsőség, Orbán Viktor szavai szerint "politikai durvaság", amelynek a legfőbb veszélye az, hogy az igazi, a mélyreható változás esélyét rontja.

Ahhoz, hogy alapvető és mélyreható változások történjenek, "nagy társadalmi összefogás és egyetértés kell", ami csak a józan ész és a higgadt politizálás alapján valósulhat meg - mondta a Fidesz elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.