Komoly oka volt a fájdalmas intézkedéseknek

Bajnai szerint tartós elszegényedés jött volna az intézkedések nélkül

A kormány feladata, hogy minél többekkel megértesse, komoly oka van a sokszor fájdalmas intézkedéseknek, amelyek nélkül sokkal fájdalmasabb visszaesés, nagyobb nélkülözés, tartós elszegényedés várna az országra - mondta Bajnai Gordon.

2009.11.07 08:52Népszava

A kormányfő szerint annyi intézkedést és olyan nagyságrendűeket hoztak, amennyit és amilyeneket az előző 12 évben nem. E lépésekkel vissza akarták szerezni a bizalmat az ország iránt, hiszen a bizalom szerinte olyan, mint a levegő. "Amíg ott van, addig észre sem vesszük, amikor elkezd fogyni, akkor fuldoklunk. És Magyarország gyakorlatilag fuldoklott a válság kitörése utáni hónapokban. Most mintha megint lenne egy kicsit több levegőnk" - fogalmazott Bajnai Gordon.

A miniszterelnök szerint az ellenzék politikai érdekből úgy kommunikál, mintha a világban nem lenne válság, és a kormány hobbiból szorongatná az embereket. Bajnai Gordon kormányváltás esetén sem lát nagy mozgásteret a gazdaságpolitikában, a jelenlegi iránytól való eltéréshez. Egyrészt Magyarország az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megállapodást kötött, amely elvileg jövő októberben jár le. Az útról letérőknek pedig ezt a megállapodást meg kellene szegniük. Emellett az unióban még nem zárult le az ország ellen indított, úgynevezett túlzottdeficit-eljárás.

Ha Magyarország megszegi az abban vállaltakat, akkor azt kockáztatja, hogy elveszíti az európai uniós forrásokat. Mint mondta, aki a felelőtlen gazdaságpolitikához akar visszatérni, azt kockáztatja, hogy megint 320 forint körül lesz az euró, és 1,7 millió hitelfelvevő család lehetetlenül el Magyarországon. "Ez nemcsak gazdasági, de nagyon komoly politikai kockázat is" - jegyezte meg a miniszterelnök.

Ez a gazdaságpolitika azokkal az alapokkal, amelyeket most a kormány letett, nagyon világos pályát rajzol Magyarországnak 2011-től. A jövő évi kis gazdasági csökkenés után 2011-től 3 és 4 százalék közötti gazdasági növekedés várható. Ha a megkezdett úton halad az ország, 2011-től már azoknak is jut valami, akik közvetlenül nem a magánszférában vannak, nem részesednének ebből a növekedésből - tette hozzá Bajnai Gordon.

A miniszterelnök azonban a létbiztonság növelése érdekében tett kormányzati lépéseket nem tartja elegendőnek. De - mint fogalmaz az interjúban - "nagyjából elmentünk a lehetséges határáig". A kormányfő szerint a létbiztonság növelése érdekében tenni kellett a banki hitelesek fenyegetettsége érdekében. Úgy látja, mára elcsitultak a kételyek a banki etikai kódexszel kapcsolatban.

Gyakorlatilag már minden érdemi, lakossággal foglalkozó bank, hitelközvetítő vagy lízingcég aláírta a kódexet. Ez alapján a pénzügyi felügyelet akár 2 milliárd forintra bírságolhatja esetenként a pénzintézeteket. A kódex december 1-jétől működik. Ez egyértelmű siker, és komoly védelmet ad a lakossági ügyfeleknek. Hozzátette, egy 2 éves biztonsági idő biztosításával, garanciarendszerrel megvédték azokat is, akik munkanélkülivé válnak, vagy más miatt ellehetetlenül a hiteltörlesztésük, így elveszíthetnék fejük fölül a házat. Mint mondta, a krízisalap is erősíti a létbiztonságot.

Az állami támogatásokkal pedig mintegy 70 ezer munkahelyet védtek meg. Csökkent a távhő áfája, amely kétmillió ember számára teszi olcsóbbá az életet januártól - sorolta Bajnai Gordon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.