Az elszállítások szabályai is változtak

November elsejével változtak a kerékbilincselési szabályok!

November elsejével több ponton is változtak a kerékbilincselés szabályai, egységes rendszert vezettek be, azonban az alapvető szabályok nem módosulnak.

2009.11.02 10:12utv.hu

Bár a szabályozás 2009 november 1.-ével lép hatályba az önkormányzatoknak 2010. december 31-ig kell áttérniük az új szabályozásra. Eddig alkalmazhatják saját díjszabásukat, azt követően azonban a költségeket is egységesíteni kell. Ezek szerint a kerékbilincs alkalmazása 11.500 forint, az elszállítás pedig lakosságszámtól függően 11.500 és 20 ezer forint között lesz. Új elemek a szabályozásban, hogy bilincselés csak olyan helyen történhet, ahol ezt kiegészítő táblával is jelzik. Ha nincs ilyen kiegészítő tábla az adott útszakaszra, akkor a bilincselés jogossága megkérdőjelezhető.

Szintén újdonság a szabályozásban, hogy csak a bírság 50 százalékát kell kifizetni akkor, ha a tulajdonos a felszerelés közben a járműhöz érkezik és a szabálytalanságot ezzel együtt meg is szünteti. A tájékoztatás és értesítés elősegítése érdekében kidolgozásra kerülne egy központi adatnyilvántartási rendszer. Ennek célja, hogy a hatóság az intézkedés megkezdésekor, azaz a kerékbilincs felhelyezése előtt a nyilvántartásban érintett gépjármű üzembentartójával telefonon felvegye a kapcsolatot.

Ha ez megtörténik, és a megkeresésre az üzembentartó jelzi, hogy tizenöt percen belül a helyszínre érkezve a szabálysértés tényét megszünteti, akkor a kerékbilincselésre nem kerül sor. Szintén csak a költségek felét kell fizetni akkor, ha az eltávolításra jogosult fél az előírt két órán belül nem érkezik a helyszínre. Abban az esetben, ha a kerékbilincselés jogszerűsége vitatható, akkor az intézkedéssel szemben az illetékes rendőrkapitányságon lehetséges panasszal élni. Az alkalmazás, valamint a jármű elszállításának fő szabályai nem változnak, továbbra is azokra az autókra lehet bilincset tenni, amelyek megszegik a KRESZ megállásra és várakozásra vonatkozó rendelkezéseit, vagy jegy nélkül parkolnak.

Ebben az esetben az IRM tájékoztatása szerint csak akkor alkalmazható a kerékbilincs, ha ennek lehetőségét külön táblán jelzik a helyszínen. Ha az elhelyezést követő 48 órán belül a tulajdonos nem kéri a leszerelést, akkor az autót elszállíthatja a közterület-felügyelet. A járművet továbbra is akkor szállíthatják el, ha a szabálytalanul várakozó jármű veszélyezteti a közbiztonságot vagy a forgalom biztonságát. A rendszám nélkül közterületen hagyott autókat az elszállításra történő figyelmeztetés után 30 nappal szállíthatják el. Ha az elszállított autó tulajdonosa fél évig nem jelentkezik a gépkocsiért, akkor a közterület-felügyelet értékesítheti a járművet.

Új szabály, hogy az elszállítástól számított 30 percen belül a közterület-felügyeletnek az önkormányzat honlapján közzé kell tennie a jármű rendszámát és az átvételi lehetőség helyét, de erről a rendőrségnek is tájékoztatást kell adnia.

Az elszállított gépjárművek vonatkozásában nagyon gyakran előfordult, hogy a kocsi tulajdonosa, üzembentartója nem szerezett tudomást a gépjármű elviteléről. A jogalkotó ezt a helyzetet úgy próbálja kiküszöbölni, hogy a jövő év közepétől megköveteli, hogy az elszállíttató hatóságnak jól látható helyen, öntapadós matricával kell jeleznie azt, hogy a gépjárművet elvitték, és annak tárolására, melyik telephelyen került sor, illetve hol vehető át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.