20 éve omlott le a berlini fal

Németh Miklós: "Büszkeséget éreztem minden magyar nevében"

"Büszkeséget éreztem minden magyar nevében" - hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában vasárnap Németh Miklós volt miniszterelnök annak kapcsán, hogy a német fővárosban meghívott vendégként részt vett a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából rendezett, Mihail Gorbacsovot, idősebb George Busht és Helmut Kohlt köszöntő megemlékezésen.

2009.11.01 16:08MTI

A Konrad Adenauer Alapítvány ünnepi rendezvényén - amelyen jelen volt Horst Köhler német államfő és Angela Merkel kancellár is - a volt szovjet, illetve amerikai elnök, valamint az egykori német kancellár mellett az akkori magyar kormányfőt külön köszöntötték, kiemelve Magyarország szerepét a fal leomlásában és a német egység helyreállításában.

Németh Miklós kijelentette, hogy a büszkeség mellett boldogságot érzett, mert a meghívás az akkori eseményekhez való személyes - illetve az általa vezetett kormány - hozzájárulásának az elismerését jelentette.

A korábbi magyar miniszterelnök elmondta: elégedettséget is érzett abban a tekintetben is, hogy a 20 évvel ezelőtt történtek, a magyar kormány akkori erőfeszítései - ha sok-sok kacskaringón keresztül is - Magyarország számára lehetővé tették, hogy az ország egy zsákutcából rátérjen egy olyan fejlődési szakaszra, amely perspektívát nyújt a jövőre vonatkozóan. Ez a perspektíva végül a teljes jogú európai uniós, illetve NATO-tagsággal, valamint a schengeni övezethez való csatlakozással igazolódott. "És kopogtatunk az euróövezet ajtaján" - tette hozzá a volt miniszterelnök, megjegyezve ugyanakkor, hogy az elmúlt évek elhibázott kormányzati lépései miatt a belépés némelyest távolabb került.

Németh Miklós elmondta, hogy a berlini rendezvényen köszöntötte őt Angela Merkel kancellár, akivel a páneurópai piknik évfordulója alkalmából Sopronpusztán rendezett ünnepségen találkozott először. A mostani berlini rendezvényen Merkel megköszönte azt a táviratot, amelyet kancellárrá történt megválasztása alkalmából küldött neki.

A berlini ünnepségen Helmut Kohl volt kancellár - aki hosszú betegsége óta első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt - szívélyesen üdvözölte és megölelte őt. A volt miniszterelnök a német újraegyesülésre utalva hangsúlyozta: Kohl, illetve az akkori német vezetők jó érzékkel és államférfiúi bölcsességgel tudtak élni azzal a lehetőséggel, amelyet a történelem a 89-90-es években kínált. Elmondta, hogy az ünnepi vacsorán megajándékozta Helmuth Kohlt Oplatka András dedikált, német nyelven a közelmúltban megjelent, Der este Riss in der Mauer (Első rés a falon) című könyvével, amelyben a szerző az 1989 szeptemberi magyarországi határnyitás előzményeit dolgozta fel.

Németh Miklós az akkori eseményekben rendkívül nagyra értékelte Mihail Gorbacsov szerepét, akivel most is találkozott. "Elképzelni is rossz lett volna azt a helyzetet, ha abban az időben egy Brezsnyev-, vagy Andropov-típusú ember ült volna Gorbacsov székében" - hangoztatta. A volt kormányfő visszaemlékezett a volt Varsói Szerződés 1989 júliusi, bukaresti csúcstalálkozójára, amelyen az akkori csehszlovák, román, bolgár és keletnémet vezetők rendkívüli tanácskozást követeltek a lengyelországi és magyarországi események megvitatására, illetve a Varsóval és Budapesttel szemben foganatosítandó lépések elhatározására.

Németh Miklós az akkori eseményekben rendkívül nagyra értékelte Mihail Gorbacsov szerepét, akivel most is találkozott. "Elképzelni is rossz lett volna azt a helyzetet, ha abban az időben egy Brezsnyev-, vagy Andropov-típusú ember ült volna Gorbacsov székében" - hangoztatta. A volt kormányfő visszaemlékezett a volt Varsói Szerződés 1989 júliusi, bukaresti csúcstalálkozójára, amelyen az akkori csehszlovák, román, bolgár és keletnémet vezetők rendkívüli tanácskozást követeltek a lengyelországi és magyarországi események megvitatására, illetve a Varsóval és Budapesttel szemben foganatosítandó lépések elhatározására. "Gorbacsov szemben ült velem, egy szót sem reagált a felvetésekre, hanem csak egyet kacsintott felém" - mondta el Németh Miklós, aki azt megelőzően márciusban már találkozott a volt szovjet vezetővel.

A volt kormányfő ugyancsak nagyra értékelte idősebb George Bush szerepét az akkori eseményekben. És elmesélte azt is: az Egyesült Államok egykori elnöke a szombat esti berlini vacsorán előkészített szövegű beszédét kívánta elmondani, de egy-két oldal összeragadt. Ennek nyomán Bush felkiáltott: "Nem tudom, mi történt a papírjaimmal." "Nem baj Elnök Úr, tegyen úgy mint Budapesten 1989 júliusában" - szólt oda neki Németh Miklós, visszaemlékezve arra, hogy idősebb George Bush a Kossuth-téren a viharos szélben és zuhogó esőben előre megírt beszédét akkor széttépte és a papírt elhajította. A "beszólás" a vacsorán nagy derültséget váltott ki - tette hozzá a volt kormányfő, aki egyébként meghívást kapott a fal leomlásával kapcsolatos, november 9-i berlini megemlékezésre is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.