Pályázat illegális hulladéklerakók felszámolására

Fodor Gábor: csaknem 246 millió forint jut közterületek megtisztításár

Az illegális hulladéklerakók felszámolására és a helyszínek hosszú távú tisztán tartására fordítható az a 245,8 millió forint, amely 34 338 adófizető 1 százalékos felajánlásából folyt be - jelentette be Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Normafánál, egy ősszel felszámolt illegális hulladéklerakónál tartott sajtótájékoztatóján.

2008.02.15 17:48ma.hu

A most meghirdetett pályázat révén idén 50-150 hasonló hulladéklerakó megszüntetésére lesz lehetőség. A minisztérium pályázatának célja, hogy támogassa azokat a modellértékű civil és önkormányzati összefogásokat, amelyek a közterületeken illegálisan elhelyezett hulladéklerakók felszámolására és azok hosszú távú tisztántartására irányulnak. 

A Hulladék Munkaszövetség kezdeményezése alapján megvalósuló pályázat pénzügyi hátterét a tavalyi évben a 1517-es témaszámra befizetett 1%-os adóbevételek biztosítják. A miniszter a helyszínen elmondta, hogy az illegális hulladéklerakók Magyarország fekete foltjai közé tartoznak. A lerakók felszámolása a közterületen elsősorban az önkormányzatok feladata, azonban szükség van széleskörű lakossági és civil összefogásra is. 

- Nem várhatunk mindent az államtól, személyesen is tennünk kell az illegális szeméttelepek felszámolásáért, és ami legalább ennyire fontos azok létrejöttének megelőzéséért - hangsúlyozta a miniszter. A KvVM pályázatán azok a programok kaphatnak maximum 5 millió forint vissza nem térítendő, vegyes finanszírozású támogatást, melyek a közterületen található engedély nélkül lerakott hulladékok felszámolására, tartós megszüntetésre irányulnak.
 
Ezek közé tartozik az illegális hulladéklerakók felszámolása, a felszedett hulladékok elszállítása, hasznosítása, engedéllyel rendelkező lerakóhelyen történő ártalmatlanítása. A pályázaton települési önkormányzatok és társadalmi szervezetek vehetnek részt. Az elbírálás során előnyt élveznek a közös összefogással megvalósuló komplex programok, amelyek egy adott terület megtisztításán túl annak utógondozására, újraszennyeződésének megakadályozására, valamint a környezettudatos szemlélet formálásával, a szennyező magatartási szokások megváltoztatására is irányulnak. 

A pályázatok benyújtásának határideje: 2008. március 17.
 
Technikai információk: A pályázóknak pályázati díjat nem kell fizetni. A pályázati adatlap letölthető a KvVM honlapjáról (www.kvvm.hu), illetve beszerezhető kedden és szerdán 9-15 óráig, csütörtökön 9-18 óráig, illetve pénteken 9-13 óráig a következő címen: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld-Pont Szolgálat 1011 Budapest, Fő u. 44-50. 

További információk, tanácsadás: A HuMuSz már elindította a www.tisztamagyarorszagert.hu honlapot és a pályázatokkal kapcsolatos on-line tanácsadó szolgáltatását, valamint a 1517@humusz.hu címen is feltehetik kérdéseiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.