Csöndre ítélték a Slágert és a Danubiust

Neo Fm, Klassz Rádió? Fidesz-MSZP pártrádiókat gyanítanak a vesztesek

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagjai egyhangúlag ítélték oda a két műsorszolgáltatási jogosultságot, miután az SZDSZ által delegált Tímár János jelezte: nem vesz részt a döntéshozatalban. Az MTI információja szerint Neo FM és Klassz Rádió néven indul a két új országos adó.

2009.10.29 07:14MTI

Az ORTT-ülés kezdetén Tímár volt az egyetlen, aki támogatta, hogy további pályázókat zárjanak ki a versenyből. (Az eljárás során korábban irracionálisnak ítélték, ezért visszautasították a Rádió1 korábbi ügyvezetőjének tulajdonában lévő, mindkét frekvenciára jelentkező Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt. ajánlatát.) Az újabb kizárási indítványok éppen a két, később nyertesnek nyilvánított társaságra vonatkoztak.

Tímár János közlése szerint voltak olyan lényegi pontok, amelyeket illetően "zagyva táblázatot" kapott a testület, és volt olyan eset, amikor álláspontja szerint "egyértelműen törvénysértő" volt maga az ajánlat.

Az MSZP által delegált két és a Fidesz jelölte egy ORTT-tag is azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy a megkötendő műsorszolgáltatási szerződésben kikötnek garanciákat arra, hogy valóban befolyjon a médiahatósághoz a műsorszolgáltatási díj. "Nem hinném, hogy ezzel zárul, valószínűbb, hogy ezzel kezdődik a botrány" - minősítette a döntést az MTI-nek kevéssel a végszavazás után az ORTT elnöke. Majtényi László a médiatörvény rendelkezései miatt nem voksolhatott ebben a körben, s az MTI információja szerint elhagyta az üléstermet, miután elbuktak a kizárási indítványok. A médiahatóság elnöke úgy véli, "akár el is lehet perelni" a két hullámsávot a győztesnek nyilvánított két társaságtól.

Az econet.hu Nyrt.-hez tartozó FM1 Konzorcium minőségi és interaktív műsort ígér a nagyobbik, a lakosság 81 százalékát elérő hullámsávon, ugyanakkor keresi annak médiatörvény-kompatibilis lehetőségét, hogy ne kelljen lemondania a portfolióba tartozó, a fővárosban sugárzó radiocafé-ról. A Fellegi Tamás nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Advenio közleményében hangsúlyozta, hogy - egyes testületi tagok és az ORTT-elnök álláspontjával szemben - reális ajánlatot nyújtottak be.

A társaság tudatta: szakmai hátterének, koncepciójának és üzletileg megalapozott, magas műsorszolgáltatásidíj-ajánlatának tulajdonítja a sikert.

Alig két órával az eredmény kiszivárgása után a Sláger Rádió bejelentette, hogy perre viszi az ügyet. Heal Edina vezérigazgató elmondta, hogy a bírósághoz fordulnak és "több fronton" támadnak. A nagyobbik vételkörzetű - a lakosság 81 százalékát elérő - hullámsávra november 18-ig koncesszióval rendelkező társaság honlapján az olvasható: "az eddig megszokott zenei műsor helyett Önök egy politikai beszélgetős műsort hallhatnak majd".

"Mivel politikai döntés született, súlyos kárt szenvedett a magyar demokrácia és sajtószabadság. A döntés súlyosan árt az ország nemzetközi megítélésének, egy olyan helyzetben, amikor Magyarországnak a rendszerváltás óta a legnagyobb szüksége lenne a külvilág rokonszenvére, a politikai befolyástól és a korrupciótól mentes befektetői környezetre" - írták közleményükben, amely szerda délután többször is elhangzott a rádióban. A kisebbik, 67 százalékos vételkörzetű Danubius Rádió képviselője azt közölte: az ORTT hivatalos értesítését követően alakítják ki álláspontjukat. A Juventus Rádiót működtető társaság vezérigazgatója szánalmas és minden szakmai alapot nélkülöző döntésnek nevezte a határozatot, megjegyezve, hogy a két nagy, 12 év alatt alaposan felépített márka távozásával "lesz egy kis űr", amit be tudnak tölteni.

Bajnai Gordon miniszterelnök - aki vasárnap egy újságírói kérdésre válaszolva aggasztónak nevezte a pályázat elbírálásának folyamatát - az ATV szerda esti híradójában azt mondta: reméli, hogy szakmai, nem pedig politikai döntés született a rádiófrekvenciákról, s hogy "a tagok teljes felelősségük tudatában döntöttek és valóban a legjobb ajánlatokat választották". Az MDF közleményben kifogásolta a történteket; szerintük "sötét jövőt" vetít előre a Sláger és a Danubius Rádió sorsa: Fidesz-MSZP "pártrádiók" alakulnak a helyükön.

Az SZDSZ képviselőcsoportját vezető Kóka János közölte, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a rádiós frekvenciapályázat mögött feltételezett, a valódi versenyt kizáró Fidesz-MSZP háttéralku kivizsgálására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.