Csehország, Szlovákia és Magyarország elcsúszott

Nincs Barátság: leállt a kőolaj szállítás a hóviharok miatt

Műszaki problémák miatt leállt a szállítás a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéken, az üzemeltetők az ígérik, még ma újraindulhatnak a szállítások.

2009.10.14 16:41MTI

Az üzemeltető Transneft tájékoztatása szerint a szállítás az Ukrajna nyugati részén tomboló hóviharok miatt keletkezett áramellátási problémák következtében állt le. A Mol Nyrt. szerdán az MTI-vel közölte: az ukránok éjjel tájékoztatták a társaságot arról, hogy kedd este fél hét körül a havazás és a vihar okozta áramkimaradás miatt leállt a Barátság II kőolajvezeték szállítása Magyarország, Szlovákia és Csehország irányába. Az ukránok közölték azt is, hogy ha a műszaki probléma elhárul, akkor tájékoztatják a Molt arról is, mikor indul újra a szállítás.

A Mol közölte, a szállítási kimaradás nincs hatással a finomításra, a társaság készletei több napra elegendők. A RIA Novosztyi jelentése szerint a Transneft ukrán partnere arról biztosította a céget, hogy 24 órán belül helyreállítja a szállítás folyamatosságát. Amennyiben ez mégsem sikerül, az orosz társaság hozzálát "alternatív megoldások" kidolgozásához.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerdai beszámolója szerint az ukrán partner, az Uktransnafta közölte, hogy a kőolaj áramlását biztosító szivattyúállomások és a megfelelő állapotban vannak, és az áramszolgáltatás helyreállítása után azonnal a rendes üzemben folytatódhat az olajszállítás a Barátság vezetéken.

Az Uktransnafta szerint szerda estére lehet elhárítani az áramellátási gondokat. Szerdára virradóra nemcsak a Csehország, Szlovákia és Magyarország felé tartó Barátság, hanem a lengyel határ felé kígyózó Odessza-Brodi kőolajvezeték is leállt, ez utóbbi a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) térségében megszakadt áramellátás következtében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.