Az intézkedés 24 milliárd forint megtakarítást hoz

Változhat az egy család - egy segélyezett elv

Tárgyalások folynak arról, hogy megváltoztassák a költségvetési törvénytervezetben alkalmazott "egy család - egy segélyezett" elvet, és arról is, hogy ne csökkenjen drasztikusan a gyermekétkeztetési normatíva - értesült a Népszabadság.

2009.09.24 07:00Népszabadság

A lap csütörtöki számában megjelent cikk ezt a Ferge Zsuzsa szociológus által írt nyílt levél visszhangjának hatására vezeti vissza. A költségvetés tervezetében az intézményi gyermekétkeztetés normatíváját a harmadára csökkentették, a csökkenést az önkormányzatoknak kellene kiegészíteniük.

A kiegészítést a leghátrányosabb helyzetben lévő 1500 település kapná meg automatikusan a költségvetéstől. Az "egy család - egy segélyezett" elve szerint egy családban csak egy felnőtt kaphatna munkanélküli-ellátást. A Legyen jobb a gyerekeknek nemzeti stratégiára emlékeztette a döntéshozókat a gyerekszegénység ellen küzdő szociológus nyílt levelében.

A szociológus miközben általában megértéssel írt a költségvetési kényszerről, kifogásolta, hogy épp azoktól terveznek drasztikus mértékben elvenni, akiknek a legalacsonyabb az érdekérvényesítő képességük, vagyis: a szegény gyerekektől és a segélyezettektől. A két intézkedés egyenként 12-12 milliárd forint megtakarítást hozna, de ennél sokkal nagyobb lenne emberileg és politikailag - figyelmeztetett Ferge Zsuzsa a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek címzett levélben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.