Jelentős előnnyel vezet a Fidesz az MSZP előtt

Szeptemberben három párt lépné át a parlamenti küszöböt

A Századvég és a Forsense szeptember eleji kutatása szerint továbbra is jelentős a különbség a két legnagyobb párt támogatottságában. Rajtuk kívül csupán egy politikai erőnek, a Jobbiknak van esélye az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépésére.

2009.09.22 17:16Forsense/Századvég

Jelentős különbség a két nagy párt támogatottságában

2009 szeptemberében jelentős előnnyel vezet a Fidesz az MSZP előtt. A kormánypárt támogatottsága jelenleg 14 százalék az összes szavazó körében, a Fideszé pedig 25 százalék. A biztosan szavazó pártot választók körében a Fidesz továbbra is a szavazatok közel hattizedére (57 százalék), míg az MSZP a szavazatok negyedére (25 százalék) számíthatna, míg a júniusi támogatottságát stabilan őrző Jobbik 12 százalékra.

A Jobbik kivételével más kispártnak nincs esélye az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépésére. Az SZDSZ-re szavazók aránya a biztosan szavazó pártot választók körében már az 1 százalékot sem éri el. Az MDF és az LMP júniusban még 4-4 százalékon állt, ha most tartanának parlamenti választást, úgy az LMP a szavazatok 2 százalékát, az MDF 1 százalékát szerezhetné meg.

Se kormányt, se ellenzéket

A Bajnai-kormány megítélése megalakulása óta folyamatosan javul, ám a kabinetet illetően a többségi vélekedés még mindig alapvetően negatív. Szeptemberben a megkérdezettek több mint fele, 52 százaléka értékelte negatívan a kormány tevékenységét. A kabinet értékelése elsősorban a pártszimpátiától függ. Az MSZP szavazóinak 93 százaléka ítélte meg pozitívan a kormányt, a Fidesz szavazóinak 84 százaléka viszont negatívan. Nem kedvező az ellenzék tevékenységének megítélése sem.

A politikai évadnyitót megelőzően készült adatfelvétel szerint szeptemberben az ellenzék tevékenységét pozitívan megítélők aránya 32 százalék, míg negatív véleményen a kérdezettek 58 százaléka van. Továbbra is jelentős azok aránya, akik mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel elégedetlenek (24 százalék).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.