Az MKP az Egyesült Államokban lobbizik

Nyelvtörvény -Szili európai szinten tenné szóvá

Nem megkerülhető, hogy Magyarország európai szinten is szóvá tegye a szlováki nyelvtörvény módosítását - nyilatkozta Szili Katalin hétfőn Kismartonban (Eisenstadt).

2009.09.07 18:46MTI

Az Országgyűlés elnöke azután nyilatkozott a sajtónak, hogy kétoldalú megbeszélést folytatott Barbara Prammerrel, az osztrák nemzetgyűlés elnökével. Szili Katalin elmondta: a kétoldalú témák áttekintése mellett átadott egy tájékoztató anyagot Barbara Prammernek a szlovák nyelvtörvény módosításáról.

A magyar házelnök örömének adott hangot, hogy - mint mondta - az Európai Bizottságban, az Európai Parlamentben és az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnökében is partnert talált arra, hogy európai szinten is foglalkozzanak a nyelvtörvény kérdésével. Nem abban, hogy hogyan lehet két ország közötti vitát eldönteni, hanem abban, hogy az európai értékek veszélybe kerülésének kérdésében nyilvánuljanak meg - tette hozzá.

"Egy diszkriminatív lépéssel gyakorlatilag európai értékek kerültek veszélybe - hangsúlyozta Az Országgyűlés elnöke hétfőn délelőtt Párizsban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnökét tájékoztatta a nyelvtörvény nyomán kialakult helyzetről, a pozsonyi lépésekkel kapcsolatos magyar álláspontról.

Szili Katalin az elmúlt héten Brüsszelben és Hágában folytatott négypárti parlamenti delegáció élén megbeszéléseket a szeptember elsején hatályba lépett szlovák nyelvtörvény nyomán kialakult helyzetről. A belga fővárosban az Európai Parlament (EP) elnökével, az EP néppárti, a szocialista, illetve a liberális frakcióvezetőjével, majd pedig az Európai Bizottság szabadságjogi és igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökével találkoztak.

Hágában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek fogadta az Országgyűlés küldöttségét.

Az MKP az Egyesült Államokban lobbizik

Az Egyesült Államokba utazik a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) küldöttsége, hogy lobbizzon a vitatott szlovákiai nyelvtörvény módosítása ellen - közölte Csáky Pál pártelnök a TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozva. A pártelnök szerint az MKP küldöttsége azt kívánja elérni, hogy az amerikai kongresszus határozatban ítélje el a nyelvtörvényt. Csáky közölte, hogy már folytatott tárgyalásokat az amerikai magyarok képviselőivel, és meghívást kapott tőlük.

Berényi József, az MKP külpolitikáért felelős alelnöke ugyanakkor hétfőn azt mondta: az MKP küldöttsége akkor utazik Washingtonba, ha meghívást kap az amerikai kongresszustól. "Nincs az a szlovákiai politikus, aki egy ilyen meghívást elutasítana. Mi sem fogjuk elutasítani. Minden azonban a konkrét meghívótól függ" - fejtette ki Berényi. Hozzátette: "Ha az amerikai kongresszus külügyi bizottsága meghallgatást rendez, oda általában a konfliktus mindkét résztvevőjét meghívják.

Tehát nemcsak mi kapunk meghívót, hanem a szlovák kormány képviselői is." Berényi ugyanakkor visszautasította a szlovák ellenzéki pártok bírálatait, miszerint az MKP esetleges amerikai útja mögött már a jövő évi választást és a választók mozgósítását kell keresni. A TA3 megszólaltatta Max Telekit, az egyik legbefolyásosabb amerikai magyar érdekképviseleti szervezet, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnökét is. "Remélem, hogy az amerikai képviselőház külügyi bizottsága meghallgat minket.

Ha a szlovák kormány nem változtatja meg álláspontját a törvénymódosítással kapcsolatosan, szakértők jutnak szerephez, akik azzal fognak érvelni, hogy Szlovákia megszegte a nemzetközi megállapodásokat" - mondta Teleki. Marek Madaric szlovák kulturális miniszter közölte: az MKP döntése az amerikai útról példátlan kampány, amely arra irányul, hogy külföldre "exportálják" a nyelvtörvénnyel kapcsolatos "hazugságokat".

Madaric nem zárta ki, hogy ennek diplomáciai következményei lesznek. A minap Max Teleki azt mondta: a HAC és több más amerikai magyar szervezet azon dolgozik, hogy a washingtoni törvényhozásban határozatban ítéljék el a szlovák nyelvtörvény módosítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.