Diszkriminatív a rendszer

Csalást kiáltanak: A MSZOE igazságtalannak tartja a tankönyvellátást

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) igazságtalannak és diszkriminatívnak tartja az iskolai tankönyvellátás jelenlegi rendszerét.

2009.08.24 11:14MTI

A szervezet szerint sérti az egyenlő bánásmód elvét, hogy az egy és kétgyermekes rászoruló családok kiesnek az ingyenes tankönyvre jogosultak köréből, ha jövedelmük pár száz forinttal meghaladja a rendszeres gyermekvédelmi támogatás összegét - közölte Keszei Sándor, az MSZOE sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

Az MSZOE azt javasolja, hogy a tankönyvellátásnál a jelenlegi normatív elosztási elv helyett olyan rendszert érvényesítsenek, amely a valódi szükségleteket veszi figyelembe, vagy vezessék be a minden tanulóra kiterjedő, teljesen ingyenes iskolai tankönyvellátást.

A szülői szervezet szerint az iskola, illetve a tankönyvforgalmazó köteles biztosítani, hogy a tanuló a törvényben szabályozott iskolai tankönyvellátásban legfeljebb a tankönyvjegyzékben feltüntetett maximált terjesztési áron jusson hozzá a tankönyvhöz, akár az iskolában, akár a tankönyvboltban vásárolja meg a könyvcsomagot.

A tanuló évfolyamonként két alkalommal jogosult a tankönyvjegyzékben szereplő áron megvenni ugyanazt a tankönyvet - írta közleményében Keszei Sándor.

Súlyosan sérti az egyenlő bánásmód elvét, hogy az egy- és kétgyermekes rászoruló családok kiesnek az ingyenes tankönyvre jogosultak köréből, ha jövedelmük pár száz forinttal meghaladja a rendszeres gyermekvédelmi támogatás összegét, amely jelenleg egy főre számítva 35.625 forint - ismertette az MSZOE álláspontját a szóvivő.

Az MSZOE szerint tilos az ingyenes tankönyvellátásra jogosultaktól ráfizetést kérni, akár mennyibe kerül a tankönyvcsomag az adott évfolyamon. Az ingyenességet szó szerint kell venni Tilos az ingyenes tankönyvellátásra jogosultaknak összefirkált, gyűrött használt tankönyveket adni ingyenesség címén, míg osztálytársaik, "szép" új tankönyvekből tanulhatnak.

Az agyonhasznált tankönyveket le kell selejtezni, nem lehet tankönyvtámogatás címén újra kiadni. Ha a tanulóktól beszedett használt tankönyveket ingyenesség címén másodszor is kiadják, az csalásnak minősül, hiszen az iskola az arra jogosult tanulók után minden évben újra megkapja a költségvetési támogatást - fejtette ki a szervezet képviselője.

Keszei Sándor közlése szerint támogatják azt a szakmai elképzelést, hogy az első évfolyamon egyáltalán ne kelljen tankönyveket használni, hanem elég lenne egy jó mesekönyv és a pedagógus szakmai felkészültsége az óvodából kikerülő gyermekek írás-olvasás-készségeinek kialakításához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.